Delegacija Srbije koja je pokušala da posjeti Bogdana Mitrovića, uhapšenog zbog navodnog ratnog zločina, zaustavljena je na granici sa Kosmetom, dok je članovima prodice rečeno da ga ne mogu posjetiti zbog aktuelnog islamskog praznika.

Albanske vlasti na Kosmetu, očigledno su preuzele recept zastrašivanja povratnika – hapšenjima za ratne zločine, koji koristi Hrvatska, ali se još spekuliše koliko se imena nalazi na njihovim spiskovima.

Pri obilasku imovine, Bogdana Mitrovića prijavio je komšija Albanac, koji mu je i uzurpirao imovinu. Mladen Graovac, godinu dana je u hrvatskom pritvoru jer je komšinica prijavila da se vratio četnik. Nekoliko stotina ovakvih optužnica, vjeruje se da stoji u fioci Kosovskog tužilaštva, da bi po potrebi bile aktivirane. Kao što je pokušaj obilaska imanja i svetinja.

Na hrvatskom spisku, zvanično se nalazi 1500 lica, ali na primjeru Graovca koji nije bio na spisku vidljivo je da može biti optužen bilo koji povratnik. Od 2013te, Hrvatska odbija da dostavi dopunjenu listu.

Ovaj metod nastavka etničkog čišćenja, toliko je efikasan, da su Hrvati pronašli način da progone i povratnike koji zbog godina nisu mogli učestovati u ratu. Odležao je 16 dana u zatvoru jer je na fejsbuku imao fotografije popa Đujića i košarkaša Mirosalava Raduljice sa šubarom i kokardom. U presudi piše da su slike uznemiravale hrvatsku javnost.

Efikasne kontramjere protiv Hrvatske nije moguće primijeniti, smatraju u Veritasu. Јednostavno, disproporcija u broju protjeranih je tolika da se Hrvati na mjere neće ni obazirati.

RTRS