Na groblju Bare u Sarajevu, na hiljade spomenika postavljene su naljepnice sa upozorenjima da srodnici već godinama ne plaćaju naknade za održavanje grobnog mjesta i da bi to trebalo što prije da učine.

Mnogi se opravdano pitaju – da li je ovaj potez samo upozorenje neurednim platišama?

U podnožju brda Hum svojih pet-šest kvadrata pod zemljom, Sarajlije su “pronalazile”, još od sredine prošlog vijeka. Pod istim uslovima – pravoslavci i katolici, muslimani, Јevreji, evanđelisti, adventisti, ateisti… I niko im te “podzemne kvadrate” nikada nije oduzimao. Nije čak ni pokušavao! Ali, komadići papira zalijepljeni na spomenicima, ozbiljno prijete – da će i to u Sarajevu da se desi – ukoliko “neplatiše” obaveze ne izmire! Prebrojala je Uprava groblja oko 12.000 neplatiša ili gotovo petinu postojećih grobnih mjesta za koje duže od deceniju, srodnici nisu izmirili obavezu za održavanje. 4.000 spomenika već su “ukrasili” upozorenjima! I ostale će, najavljuju, vrlo brzo!

Asmir Hodžić, izvršni direktor preduzeća “Pokop”, kaže da će se najvjerovatnije desiti da “onaj jedan dio koji se ne javi” da će biti ekshumiran. Dodaje, da se to ne zna da li će biti “2018. ni 2020. već, eventualno ako se ukaže neka potreba da se ekshumira, a nama to zakon dozvoljava, odnosno odluka grada Sarajeva”.

Spornu odluku sarajevske vlasti izglasale su 2010. godine, u vrijeme dok je Kantonalnom Vladom upravljao Besim Mehmedić – i nekako istovremeno kada je na Barama ponestajalo slobodnih grobnih mjesta. U njoj perfidno i do detalja razrađen proces ekshumacije iz kako kažu “napuštenih” grobnica. Ni riječi, niti alternative međutim, za ratno i poratno srpsko sarajevsko “beskuće”, za postradale cijele porodice ili širom svijeta protjerane srodnike davno upokojenih! Pa iako uprava “Pokopa” o nacionalnoj strukturi “napuštenih” grobnica ne želi da govori, uvjerili smo se mnogo ih je na pravoslavnoj parceli. Ali, zato Uprava, Mehmedićevo “štivo” rado citira.

– Kaže 10 godina ko ne održava svoje grobno mjesto da se vrši ekshumacija i da ide u zajedničku grobnicu, ako se opet nekad neko pojavi u zajedničkoj grobnici ima pod kojom je šifrom zavedeno – tako da se uvijek može ukopati na grobnom mjestu u redovnom ukopu – kaže Hodžić!

Buldožeri nad srpskim grobovima, slika je već viđena u Hrvatskoj ili u dijelovima Kosmeta! Hoće li njihovim stopama i grad na obalama Miljacke?

Dušan Šehovac, iz DIS-a, smatra da je to potreba da se Sarajevo “očisti” od svih znakova drugih naroda koji su živjeli na ovim prostorima.

Bez obzira na stvarne ili skrivene namjere, u Јevrejskoj zajednici sumnjaju da će Sarajevo i njegova vlast ići tako daleko i prekopavati grobove.

Јakob Finci kaže da misli da do toga neće doći, jer je dovoljno što se ekshumiraju žrtve posljednjeg rata.

Sarajevo je ekshumaciju žrtava posljednjeg rata sa svoje kaldrme, odavno zaustavilo! A da li će buldožere umjesto Kazana, deponije, Alipašinog mosta… preusmjeriti na groblje Bare!? I hoće li davno upokojeni postati “bezgrobna” braća u ratu ubijenih? Odgovor zna samo Sarajevo.

RTRS