Visoki sudski i tužilački savjet BiH imenovao je Mahmuta Švraku za glavnog tužioca Tužilaštva Republike Srpske. A pravosuđe BiH potresa afera prisluškivanih razgovora glavne tužiteljke BiH Gordane Tadić i potpredsjednice VSTS-a Ružice Јukić, i navodnog falsifikovanja dokumenata SIPA.

Sinoć uhapšeni novinar Јosip Šimić Đinđić, nakon ispitivanja u SIPA, predat je sarajevskom kantonalnom tužilaštvu. Јukićeva i danas tvrdi da transkripti prisluškivanih razgovora nisu falsifikovani.

Šimić, kako otkriva njegov advokat, danas je Tužilaštvu BiH trebalo da saopšti imena osoba i izvore spornih dokumenata. Ali, preduhitrili su ga. Noć i dan proveo je u SIPA. Predat je u nadležnost Kantonalnog tužilaštva koje je otvorilo istragu o samo jednom dokumentu iz cijelog spisa, koji se nalazi u bh. tužilaštvu.

Portparolka Tužilaštva Azra Bavčić kaže da je bitno napomenuti da je predmet istrage Tužilaštva samo sporni dokument SIPA koji je predat Tužilaštvu BiH.”Dakle, Tužilaštvo ne vodi istragu zbog navodnih transkripata”, dodaje ona.

Otkud istraga u Kantonalnom tužilaštvu, kada je sporni Sipin dokument, za koji su ranije i SIPA i ministar bezbjednosti Dragan Mektić tvrdili da je falsifikovan, predat Tužilaštvu BiH, pita Šimićev advokat.

Advokat Belma Balijagić Džuho kaže da je Šimić predao i taj dokument, zajedno sa presretnutim razgovorima i dao da se sve to provijeri.

– Znači, Kantonalno tužilaštvo je “upalo” u predmet Tužilaštva BiH. Ovo je dokument državnog organa, nije federalnog ni kantonalnog – kaže advokat.

Zbog, kako kaže, nenadležnosti, ali prije svega sumnje u pristrasnost glavne tužiteljke Dalide Burzić, tražiće odbrana Јosipa Šimića izuzeće Kantonalnog tužilaštva. Podsjeća Šimićev advokat, da je on ranije protiv Burzićeve podnio više krivičnih prijava, između ostalog, i zbog zloupotrebe službenog položaja. Izuzeće predmeta od Kantonalnog tužilaštva, potvrđeno nam je, zatražilo je i Tužilaštvo BiH, koje je čim je spis od Šimića zaprimilo, otvorilo istragu ne samo o navodnom falsifikovanju dokumenata, već i o upadu u službenu mejl prepisku Ružice Јukić i o prisluškivanju njenih razgovora sa Gordanom Tadić. Јukićeva dosljedna – više od toga da li je ili ne, Sipin dokument falsifikovan, interesuje je ko je, ako nije SIPA kako se prethodnih dana izjasnila, vršio izvjesne nezakonite radnje, jer i telefonski razgovori i službena pošta su, ponavlja, autentnični.

– Taj prvi dokument, gdje se kaže da nas prati i prisluškuje Perica, ako je on faslfikovan nije falsifikovan, ovaj drugi gdje se prisluškuje razgovor koji je očito autentičan – kaže Јukićeva.

Ružica Јukić otkriva i da je informisana kako je ona meta dodatnog nezakonitog prisluškivanja. I dok policijsko – pravosudni haos traje, ministar bezbjednosti Dragan Mektić danas ćuti. Očekivana i pomalo već uobičajena reakcija izostalao je, iako nam je u njegovom kabinetu potvrđeno da je interesovanje novinara bilo impozantno, nakon istupa Јukićeve i sjednice VSTS-a koje je njenu informaciju primilo k znanju. Reagovao je, međutim, predsjednik SDS-a Vukota Govedarica. Draganu Mektiću, kaže, puna podrška i SDS-a i stranaka okupljenih oko SDS-a.

Saga o transkriptima prisluškivanih razgovora vodećih pravosudnih ličnosti, o upadima u službenu poštu, navodno falsifikovanim dokumentima začinjena je svojevrsnom borbom dva tužilaštva za primat nad predmetom Šimić. Za to vrijeme novinar je u pritvoru, a htio je, kaže njegov advokat, samo da bude “savjestan građanin”.

RTRS