Na prijetnje silom koje je Regulatorna agencija za komunikacije uputila Јavnom medijskom servisu Republike Srpske, stižu burna reagovanja!

Dok je za većinu političkih partija ovo još jedan obračun sa institucijama Republike Srpske, od lidera Srpske demokratske stranke stigla je podrška odlukama RAK-a. A time, očigledno, i uzurpaciji imovine Republike Srpske.

Gubitak kompasa i prljave namjere – ovako prijetnje silom vidi potpredsjednik Parlamenta Srpske. Upozorava, imovina RTRS-a, čiji je osnivač Narodna skupština, imovina je Republike Srpske. Mi ćemo je, kaže, braniti svim sredstvima.

– Republika Srpska će svoju imovinu štiti. SDA će pokušati svim sredstvima da nam uzme kasarne. SDS preko RAK-a, nacionalne frekvencije i televiziju. I tu je jasno – koalicija napada na Republiku Srpsku i provešće se veoma loše, ali neka probaju – istakao je Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Slično poručuje i Staša Košarac (SNSD). Zabrinjavajuća najava upotrebe policijskih agencija radi sprovođenja RAK-ove odluke, kaže, jasno govori da se u BiH želi započeti konflikt.

– Šta to znači da će neko poslati SIPA da napadne imovinu RTRS-a? Za nas je to krajnje nedopustivo. Nama je cilj da u skladu sa zakonom čuvamo imovinu RTRS, odnosno uopšte imovinu Republike Srpske – naveo je Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Lider SDS-a ne vidi ništa sporno u tome da K3 bude priključen na Multipleks A. Podsjeća da je Savjet ministara u ovom sazivu omogućio da oprema RTRS-a postane njeno vlasništvo, nakon što to, kaže, SNSD godinama nije učinio. Postoje, kaže, zakon i odluke koje javni emiteri moraju da poštuju.

– Opet smo došli na teren poštovanja zakona, odluka, jasno se vidi ko na tome insistira, a ko želi da ih opstruiše. Da li to znači da vi podržavate uzurpaciju? Puna podrška toj nezavisnoj isntituciji na čijem čelu se nalazi gospodin Kovač – kaže Vukota Govedarica, predsjednik SDS.

Košarca ne čudi ovakav stav, jer SDS godinama pokušava da iskoristi institucije BiH da se obračuna sa institucijama Republike  Srpske. Cilj je, kaže, politička i ekonomska šteta. Podsjeća, da je direktor RAK-a član SDS-a, a potpuno je, dodaje, vidljivo da je kroz nadležne komisije u bh. parlamentu, RTRS postao politička meta SDS-a i Saveza za promjene.

– To je potpuno vidljivo kroz određene zaključke Parlamentarne skupštine BiH u kojima se traži od RAK-a neka vrsta nadzora, a ja bih rekao dodatnog pritiska na RTRS, jer je jasno da SDS-u ne odgovara objektivno informisanje građana, kako to radi RTRS – kaže Košarac.

Košarac tvrdi da je RTRS, osim opoziciji, postao meta i strancima. Prema određenim saznanjima, dodaje, neće se zaustaviti na kažnjavanju RTRS-a i njenog generalnog direktora.

RTRS