Nakon što smo mislili da ne može gore, dobili smo najlošiji sastav Parlamenta BiH. A tek kad vidite kolike su im plate isplaćene za taj nerad…

Danas je u Sarajevu predstavljen izvještaj o radu Savjeta ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH, od strane Centara civilnih inicijativa.

Parlamentarna skupština BiH inače poznata po iznimno malom broju usvojenih, te identičnom, a ponekad i nešto većem broju odbijenih zakona. Ali rezultat u prvoj polovini 2017. godine je zaista poražavajući i svojevrsno iznenađenje čak i za ovaj Dom Parlamenta BiH.

Naime, u posmatranom periodu su usvojena 2 a odbijeno 7 zakona ili 3,5 puta više od broja usvojenih. Što ostvareni rezultat čini najlošijim u posljednjih 11 godina. Programima rada domova Parlamentarne skupštine BiH je planirano da u 2017. godini bude realizovano oko 50 zakona što znači da je za pola godine realizovano – 4 % od plana!

Odnosno, da bi ovim tempom za realizaciju zakonodavnog dijela programa rada za samo 1 godinu, trebalo više od 3 četverogodišnja mandata!

Sa druge strane ukupna primanja članova oba doma Parlamentarne skupštine BiH i dalje su u potpunom nesrazmjeru i sa socio-ekonomskom situacijom u zemlji ali i sa rezultatima rada, bolje rečeno nerada ove institucije.

Ukupna primanja poslanika i delegata oba doma PSBiH, računajući da poslanički paušal primaju svi članovi PSBiH, nezavisno od njihovog radnopravnog statusa, uz naknadu za smještaj, odvojeni život, rad u ”ad-hoc” komisijama, prevoz na posao, te topli obrok, i dalje se kreću u rasponu od 4.800 do 6.500 KM. I među najvišim su u regionu.

Na drugu stranu, ostatak stanovnika ove zemlje životari, i svi se pitaju pomoću kojih trikova preživljavaju iz mjeseca u mjesec.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH prosječna plata u BiH za juni bila oko 850 KM, što znači da naši izabrani političari primaju najmanje 6 prosječnih plata u BiH, a realan omjer je i veći jer prosjek plata na nivou BiH dižu upravo plate funkcionera u BiH.

Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja RS iznos prosječne penzije za puni staž osiguranja iznosi 497,75 KM, što čini 59,47% od prosječne plate u Republici.

Prosječna penzija za jun 2017. godine iznosi 341,09 KM i predstavlja 40,75% prosječne plate u Republici Srpskoj.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, prosječna neto plata isplaćena za juni je 861 KM.

Prema podacima Federalnog Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje najniža penzija za juni iznosi 326 KM, zagarantovana 435 KM, dok najviša penzija iznosi 2.174 KM.

Podsjetimo, kako se godinama priča o smanjenju plata izabranih funkcionera u BiH ali se to nikako ne dešava.

Još 2014 godine smo objavili opširnu analizu Centra za Centra za istraživanja i studije GEA, koji od 2010. Godine upozoravaju na enormna primanja plata zaposlenih u institucijama BiH.

Posljednju analizu koju su uradili bila je u aprilu 2013. godine u kojoj se jasno došlo do zaključka da su “poslanici i delegati u PS BiH najplaćeniji parlamentarci u Evropi kada njihovu platu poredimo sa prosječnom platom u zemlji”!

“Poslanici u PS BiH primaju više od 6 prosječnih plata u BiH i po ovom mjerilu zauzimaju ubjedljivo prvu poziciju u poređenju sa preostalih 30 evropskih zemalja iz analize. U ovim zemljama, poslanik u prosjeku zaradi 2,3 prosječne plate u svojoj zemlji. Bh poslanici, kao što znamo, pored plate i paušala imaju pravo na dodatne naknade, tako da njihova mjesečna primanja često prelaze 6.000 KM, a dostižu i 7.000 KM.” rečeno je tada u spomenutoj analizi.

Nakon što smo mislili da ne može gore, dobili smo najlošiji, odnosno najneproduktivniji sastav Parlamentarne skupštine BiH, kaže za BUKU Almir Terzić, politički analitičar.

Zastupnici i delegati kao da su zaboravili svoju obavezu da u parlamentarnim klupama ne sjede samo zbog primanja i usvajanja onoga što im dostavi Savjet ministara BiH.

“Mi smo u ovom sazivu imali jako malo konkretnih zakonskih rješenja njihovih izmjena ili odluka koje dolaze od zastupnika i delegata. I kada se to činilo i čini onda su to uglavnom rješenja koja zadovoljavaju jedan narod kao u slučaju Kluba hrvatskog naroda u smislu izmjena Izbornoga zakona BiH. Istovremeno PS BIH ne čini ništa da natjera Vijeće ministara BiH da također radi svoj posao. Prijeti nam gubitak 500 miliona KM zbog ne potpisivanja sporazuma o Transportnoj zajednici, iz istih razloga osjetit ćemo reperkusije izostanka potpisa na ispunjavanje obaveza Energetske zajednice” ističe naš sagovornik.

Kako napominje, nemamo strategije o poljoprivredi, nismo uspjeli dostaviti čak ni odgovore na Upitnik. Slijedi nam jesen, zima, a potom i proljeće koje će svako za sebe nositi sve teži period.

“Kako se budu bližili izbori bit će sve gore jer će se partije boriti za što bolju startnu poziciju kod birača. A, građani, odnosno država izgubit će godinu dana. Zapravo izgubili su sasvim sigurno ovaj cijeli mandat. Teški su dani pred državom i građanima. Nisam siguran da će ovi drugi shvatiti kako su zapravo izvarani, jer su im partije i kandidati obećavali prosperitet. A, mi smo u gorem stanju nego što smo bilježi prije tri godine. I tako ukrug” zaključuje Terzić za BUKU.