U Јasenovcu je jutros skinuta sporna ploča HOS-a na kojoj je ispisan ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

Nakon skidanja ploče, u Novskoj je održana konferencija za novinare HOS – a na kojoj je ponovljeno da se ova stranka neće odreći ni ploče ni ustaškog pozdrava “za dom spremni”. Marko Skejo, jedan od članova HOS – a koji je učestvovao na ovoj konferenciji rekao je da je, nakon afere sa spomen – pločom, ovaj ustaški pozdrav sada legalizovan u Hrvatskoj jer su dobili rješenje o registraciji od Ministarstva uprave, čime je ponovo potvrđen grb u kome se pominje taj pozdrav. Uz konstataciju da je legalizacija ustaškog pozdrava bio uslov za skidanje ploče, govorio je i o vezama HOS – a sa ratnim predsjednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom.

“Kad sam rekao “Za poglavnika”, kad je napadnuta Hrvatska, mi smo se ustali i pozdravljali vojskovođu Tuđmana ‘Za poglavnika’, rekao je Skejo.

Spekuliše se da su HOS-ovci postigli dogovor sa vladom Andreja Plenkovića da se ploča izmjesti iz Јasenovca, a kao vjerovatna lokacija spominje se Novska. Na osnovu ovog dogovora, sa ploče neće biti uklonjen ustaški pozdrav.

Izvor: Indeks