Udžbenike vjeronauke, školski prilog i slatkiše, dobili su svi pravoslavni učenici od prvog do petog razreda područne škole u selu Veliki Radić u Bosanskoj Krupi.

Osim njih, poklone su dobili i osnovci iz centralne škole u ovoj federalnoj opštini, za koje je nastava iz vjeronauke organizovana u područnoj školi.

Ova akcija realizovana je saradnjom institucija iz Republike Srpske, Ministarstva prosvjete i kulture te Ministarstva saobraćaja i veza.

Predstavnici resornih ministarstava, danas u selu Radić, sa poklonima u ruci. Među njima i udžbenici iz vjeronauke.

– To je dobro što imamo u školama, naučimo sve o svojoj vjeri, kaže Stefan Beronja, selo Mali Radić kod Bosanske Krupe.

Marko Ćulibrk, učenik 5. razreda, kaže da je danas dobio sveske i mnogo slatkiša i vjeronauku za peti razred.

Vjeronauka je od velikog značaja za srpske osnovce u Bosanskoj Krupi.

– Јako je značajno da naša djeca obrazuju svoj identitet i pripadnost srpskom pravolsavnom etnosu, kaže protojerej stavrofor Karađorđe Derajić,  učitelj vjeronauke i paroh krupski.

– Ovdje je od prvog dana zastupljena nacionalna grupa predmeta, djeca slobodno izučavaju svoj srpski jezik, takođe imaju vjeronauku, redovnu nastavu od prvog razreda do devetog, ističe direktor Prve osnovne školeu Bosanskoj Krupi, Amir Velić.

Cilj ove akcije je skretanje pažnje na povratničko stanovništvo ovoga kraja, kojima je kažu iz resornog ministarstva, potrebna pomoć.

– Obično povratničke porodice su se vratile u ruralne krajeve, tamo gdje je brdsko planinasko područje, gdje žive od zemljoradnje i stoke i to nije baš mjesto gdje mogu mnogo da obezbijede za svoju djecu, kaže Dragana Beslać, savjetnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske.

Ognjen Vučen,  šef kabineta ministra prosvjete i kulture Republike Srpske, navodi da već drugu godinu zaredom poklanjaju udžbenike kako bi pokazali da nisu zaboravili na ovu djecu.

U mjestu Veliki Radić, razrednu nastavu pohađa 27-oro djece, dok 19 učenika pohađa nastavu u centralnoj školi u Bosanskoj Krupi. Ukupno 46-oro pravoslavne djece.

RTRS