Članovi Organizacionog odbora 45. Književnih susreta na Kozari danas su položili vijenac na Paležu, na Kozari, gdje je Skender Kulenović 1942. godine prvi put pročitao svoju poemu “Stojanka majka Knežopoljka”.

Na spomeniku na Paležu, podignutom 1982. godine, piše: “Poslije njemačko-ustaške ofanzive na Kozaru 19. avgusta 1942. godine, na ovom mjestu stajalo je u stroju 900 preživjelih boraca Kozarskog partizanskog odreda. Nakon smotre borac i pjesnik Skender Kulenović pročitao je pred strojem svoju poemu `Stojanka majka Knežopoljka`. Od preživjelih boraca ovdje je 22.9.1942. godine formirana Peta kozarska brigada.”

Kulenovićeva čuvena poema nastala je kao pjesničko svjedočanstvo užasa ustaškog pokolja nad srpskim civilima na Kozari.

Loš prilazni planinski put zbog dvodnevne kiše onemogućio je da na Palež danas dođe delegacija pjesnika koji bi na tom mjestu održali poetski čas pod nazivom “Na licu mjesta”, kao i svake godine na početku Književnih susreta.

Književni susreti na Kozari zvanično će biti otvoreni u petak, 15. septembra, kada je za 20.00 časova u Pozorištu Prijedor zakazana svečana akademija i svečanost dodjele nagrade “Književni vijenac Kozare” ovogodišnjem laureatu Milovanu Danojliću.

Riječ je o nagradi koja se na susretima dodjeljuje svake treće godine i njeni dosadašnji dobitnici su Stevan Raičković, Svetozar Koljević, Dragan Kolundžija i Matija Bećković.

Učesnici ovogodišnjih Književnih susreta, čija je centralna svečanost 16. septembra Poetski čas-Pjesničko podne na Mrakovici, jesu pjesnici Dragan Kolundžija, Matija Bećković, Ljubivoje Ršumović, Mošo Odalović, Đorđo Sladoje, Ranko Preradović, Miroslav Cera Mihailović, Aleksandra Čvorović, Dejan Aleksić, Zdravko Miovčić i laureat susreta koji će imati i svoje predstavljanje iste večeri u “Galeriji `96”, čime će susreti biti završeni.

Organizator i generalni pokrovitelj 45. Književnih susreta na Kozari je grad Prijedor, suorganizatori su grad Banjaluka i opštine Laktaši, Srbac, Gradiška, Kostajnica, Novi Grad i Kozarska Dubica, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a sponzor kompanija “Arselor Mital Prijedor”.

Izvor: SRNA/RTRS