Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je danas da Јasenovac i brojna druga stratišta za Srbe ne smiju biti zaboravljeni, jer bi to značilo gubljenje vlastitog identiteta i istorije.

Ivanić je ukazao na važnost Јasenovca, te podsjetio i na druga stratišta kao što su Stara Gradiška, Јadovno, Garavice, Šušnjari, Drakulić, gdje su stradali krajiški Srbi.

“Ne sjetiti se bilo koga od tih događaja, a ima ih još, bilo bi gubljenje vlastitog identiteta i vlastite istorije”, rekao je Ivanić novinarima u Јasenovcu gdje je prisustvovao centralnoj proslavi povodom Svetih novomučenika jasenovačkih u manastiru Rođenja Svetog Јovana Krstitelja.

Ivanić je naglasio da je ključna obaveza sjećati se novomučenika jasenovačkih i čuvati istinu na njih jer su oni to zaslužili.

“Ako je neko u prošlom vijeku preživio neki genocid onda je to srpski narod u ovim krajevima, jer je toliko logora i stotine hiljada mrtvih, stvar koju ne smijemo zaboraviti”, naglasio je Ivanić.

“Hrvatska mora sama da odluči u kom pravcu će ići”

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je danas da Hrvatska mora sama da odluči u kojem će pravcu ići, da li će biti moderna država koja će poštvati žrtve drugih ili će biti isključiva.

On je istakao da će Srbi obilježavati mjesta stradanja i sjećati se svojih mrtvih, a Hrvatska sa sama odlučuje o sebi – hoće li biti moderna, savremena država koja će poštovati žrtve drugih ili će biti isključiva i to će vrijeme pokazati.

“Šta će oni raditi, to je na neki način i njihova stvar i stvar koja će ih smjestiti ili u moderna evropska društve ili baciti u prošlost i ostaviti ih u mjestu društava koja se ne mogu suočiti sa zločinima koja su učinili”, rekao je Ivanić u Јasenovcu, komentarišući izmiještanje spomen-ploče HOS-a iz Јasenovca u Novsku.

Izvor: SRNA/RTRS