Utakmice Evropskog šampionata u košarci više neće moći da gledaju pretplatnici četiri kablovska operatera u BiH – Elta kabela, Telrada, Blic neta i HT Eroneta.

Opštinski sud u Sarajevu im je, na zahtjev Јunajted Medije iz Luksemburga, naložio da odmah prekinu sa distribucijom prenosa utakmica. Luksemburška firma vlasnik je Sport kluba, koji je otkupio prava prenosa. Navedeni kablovski operateri su tokom dosadašnjeg dijela šampionata neovlašteno emitovali signale RTS-a ili HRT-a, zbog čega su dobili tužbe.

Ekskluzivna prava prenosa košarkaših utakmica sa ovogodišnjeg evopskog prvenstva za teritoriju Bosne i Hercegovine otkupila je televizija Sportklub. Slična situacija je i u susjednim državama, Srbiji i Hrvatskoj, ali je, u tim zemljama, prava na zemaljsko emitovanje Sportklub prodao nacionalnim servisima, odnosno RTS-u i HRT-u. U BiH ta prava nije otkupila nijedna televizijska stanica. Obzirom da je Sportklub isključivi nosilac prava prenosa i mnogi kablovski operateri u svojoj ponudi nemaju njihove kanale, neki su se odlučili da ne zatamnjuju signal RTS-a za vrijeme trajanja utakmica Srbije, iako su ih zakonski propisi na to obavezivali, a upozoreni su i od strane RTS-a.

Vlasnici prava poslali su upozorenje RTS-u da će FIBA uskratiti signal sa Evropskog šampionata ukoliko se nelegalno emitovanje u Bosni i Hercegovini nastavi, iako RTS nema mehanizme da to spreči.
Zbog toga javno molimo sve kablovske operatere da poštuju pravila u skladu sa postojećim ugovorima o reemitovanju RTS-ovih kanala.

RTS je i zaprijetio kablovskim operaterima da će im ubuduće uskratiti pravo na emitovanje njihovih programa, ako nastave sa dosadašnjom praksom. Iz Asocijacije kablovskih operatera BiH, ne poričući da krše zakon, odgovaraju da RTS ne smije biti sudija u sporu o eventualnom kršenju prava u BiH.

RTS nije, ne može i ne smije biti sudija po pitanju da li neko nekome prouzrokuje štetu i da li neko nekome nezakonito emituje, jer RTS nije osposobljen za nešto takvo. RTS nema nikakvog pravnog osnova za to. Niti je pravno, niti je moralno prijetiti kabl-operaterima u BiH da će im oduzeti prava na vlastitu produkciju RTS-a, ako ne zatamni utakmica Evropskog prvenstva u košarci.

Podsjećamo, naša kuća pokušala je ranije da otkupi prava prenosa sa košarkaškog Evropskog šampionata, ali u prvom redu zbog visoke cijene, a zatim i nekoliko drugih uslova, koje, na žalost, u ovom trenutku nismo bili u mogućnosti da ispunimo, to nismo uspjeli. Ipak, menadžment RTRS-a i dalje ulaže velike napore, kako bismo sa vlasnikom prava postigli dogovor i gledaocima omogućili da bar završnicu prvenstva gledaju u direktnim prenosima na našem kanalu.

RTRS