Akcionarsko društvo „Poljoproizvod“ iz Prijedora tužiće Grad Prijedor i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, jer njihovu zemlju lokalna vlast godinama daje poljoprivrednicima u zakup.

Posebno ih je naljutila najnovija odluka Grada Prijedora da se oko 600 hektara zemljišta da na korištenje poljoprivrednicima, koji Gradu plaćaju rentu.

U „Poljoproizvodu“ navode da je došlo vreme da se zaustavi praksa deljenja njihove zemlje, odnosno oko 18 hiljada dunuma čija vrednost iznosi oko 45 miliona maraka.

Naši sagovornici tvrde da su zbog toga pretrpeli štetu od skoro dva miliona maraka, jer je lokalna vlast godinama gazdovala njihovom zemljom i podelila oko 3.000 dunuma za 13 izbegličkih naselja u Prijedoru.

Međutim, u „Poljoproizvodu“ ne kriju da su zemlju dobili zbog loše privatizacije, jer ona kao prirodno bogatstvo ne može biti privatizovana. Navode da su 2001. godine upisali zemljište na A.D. „Poljoproizvod“, te da je Direkcija za privatizaciju njima dala trajno pravo korišćenje zemljišta.

– Posle toga lokalni političari izvršili su pritisak da se u Katastru „Poljoproizvod“, koji je nakon privatizacije postalo akcionarsko društvo, ponovno upiše kao državno preduzeće. Zbog toga smo tužili Republičku upravu za geodetske i imovinsko pravne poslove – kažu naši sagovornici iz „Poljoproizvoda“.

Podsećaju da je Okružni sud u Banjaluci 2012. godine doneo presudu i poništio promene u Katastru, zbog čega se Geodetska uprava žalila. Međutim, njihovu žalbu je 2014. godine odbacio Vrhovni sud RS, nakon čega su dobili uverenje o posedu zemljišta.

Istovremeno, na poslednjem zasedanju Skupštine grada protiv davanja u zakup 600 hektara zemljišta bili su odbornici SDS.

– Rešenjem Vlade RS tačno je precizirano da zemljište ima posedovni list na „Poljoproizvodu“. Kako mi možemo davati u zakup zemlju koja je tuđa? – upitao je Radenko Stjepić iz SDS.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je da veruje u procenu Ministarstva poljoprivrede RS, koje je dalo saglasnost na podelu zemljišta. Iz resornog ministarstva poručuju da „Poljoproizvod“ ima pravo poseda, ali veruju da je to trenutno.

– Srpska raspolaže poljoprivrednim zemljištem na kojem su pravo raspolaganja imala društvena preduzeća i u cilju stvaranja tačne i ažurne javne evidencije. Ministarstvo je kod nadležnog organa pokrenulo sudski postupak – poručuju iz Ministarstva.

Iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove RS kažu da je nakon privatizacije, Pravobranilaštvo RS podnelo zahtev za ponavljanje postupka upisa na „Poljoproizvod“, jer poljoprivredno zemljište nije bilo predmet privatizacije. Kažu da je taj zahtev prihvaćen, ali da se na njega žalio „Poljoproizvod“, zbog čega je sve završilo na Vrhovnom sudu RS.

Raseljeni ne mogu legalizovati kuće

Budući da vlasnik zemlje u izbegličkim naseljima još nije utvrđen, raseljene osobe ne mogu legalizovati kuće. Od oko 5.000 izgrađenih objekata, legalizovano je tek 476. Iz „Poljoproizvoda“ tvrde da bi raseljenima prepisali vlasništvo na zemlju, ali da im to nisu dozvoljavali političari, koji su je delili u svoje ime i tako osvajali političke poene.

EuroBlic