Priča o Marku Skeji, bivšem ratnom zapovedniku HOS-ove bojne “Rafael Boban” proširila se i van granica Hrvatske, piše portal “Indeks”.

Britanski tabloid “Dejli mejl” objavio je priču o konferenciji koju su povodom premeštanja ploče s ustaškim pozdravom iz Jasenovca u Novsku održali HOS-ovci.

Na konferenciji je, podsetimo, govorio i bivši ratni zapovednik HOS-ove bojne “Rafael Boban”, Marko Skejo.

Skejo je na toj konferenciji tvrdio kako nije fašista, što je privuklo pažnju profesora Erika Gordija iz Londona. Naročito ga je zainteresovao izgled Skeje.

“Dejli mejl” tako piše o “ismejavanju hrvatskog aktivista koji tvrdi da nije fašista, a nosi brkove poput Hitlera”, pa ističe kako se Skejo na konferenciji pojavio noseći kravatu s HOS-ovim grbom i pozdravom “Za dom spremni”.

Britanski list podseća da je Skejo priveden na proslavi Dana pobede u Kninu nakon što je sa grupom istomišljenika urlao ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

“Dejli mejl” takođe podseća da je Skejo poznat po ekstremističkim stavovima i izjavi da je Ante Pavelić “najveći sin hrvatskog naroda”.

Pavelić je, podseća list, u vreme dok je vodio Nezavisnu državu Hrvatsku u Drugom svetskom ratu bio odgovoran za genocidni progon manjina u Hrvatskoj, uključujući Srbe, Rome i Jevreje.