Uragan Irma pogodio Floridu kao veoma jaka oluja kategorije četiri. Vetrovi brzine i do 215 kilometara na sat. Poplavljen centar Majamija. Za sada troje mrtvih. Sledeći grad – Nejpls. Očekuje se i udar na Tampu.

Uragan “Irma” preko Kariba i Kube, stigao do Floride. Prva su bila pogođena ostrva na krajnjem jugu, a posle nekoliko sati i kopno. Gradovi na jugu Floride su prvi bili na udaru, gde je duvao jak vetar i zabeležene su obilne padavine. “Irma” je prvo pogodila Floridu Kiz, lanac ostrva na jugu, gde su udari vetra bili oko 200 kilometara na sat.

Milioni Amerikanaca pobegli su iz priobalnih gradova, a Majami, simbol američkog stila života, od juče je grad duhova.

Irma je u nedelju ujutro po našem vremenu došla do Floride, a jak udar pogodio je Majami, čiji centar je bio potpuno potopljen. Situacija se tokom večeri stabilizovala.

Oluja je uzela i prve ljudske žrtve – stradale su tri osobe. Oko dva miliona ljudi ostalo je bez struje. Voda se izlivala na ulice…

Prema poslednjim informacijama – Majami Bič “preživeo” je katastrofu bez većih posledica. Ali zato – centar Majamija je potpuno poplavljen. Voda je do struka. Ulicama pliva đubre.

Situacija tokom večeri malo bolja – uragan prešao u “kategoriju tri” i duva 120km na sat.

Sledeći je na udaru grad Nejpls, a tokom noći na redu će biti i Tampa, u kojoj se  očekuje šest sati

21.29 – Uragan se približava gradu Nejpls, očekuju se jaki udari vetra i padavine. Novi podatak – bez struje dva miliona ljudi.

20.51 – Ukupno šest tornada u poslednjih sat vremena na istoku Floride.

20.13 – Tampu očekuje šest sati pakla, javlja CNN.

20.07 – Uragan prešao u kategoriju tri i sada duva 120 kilometara na čas. Potpredsednik SAD Majk Pens kaže: “Ovo je oluja epskih razmera”. Bez struje 1,69 milion ljudi.

19.45 – Centar Majamija poplavljen, duva i dalje jak vetar, padaju stubovi električne rasvete!

16.30 –  Na ostrvu Ki Vest, koje se nalazi na putu uragana, poginuo muškarac u kamionetu, potvrdila je policija. Objavljeno je i kako su u saobraćajnoj nesreći u okrugu Hardi poginule dve osobe. Vlasti veruju da je do nesreće došlo zbog oluje, tako da se može govoriti o žrtvama uragana.

16.01 – Počinje da otkazuje oprema za merenje brzine vetra, navodi BBC, dodavši da se se beleži brzina vetra do 145 kilometara na čas. Na međunarodnom aerodromu Ki Vest ranije je zabeležena brzina vetra od 215 kilometara na čas.

15.30 – Više od 565.000 objekata ostalo je bez struje u Floridi, navodi kompanija “Florida pauer end lajt”, dodavši da su dva reaktora u “Turki point” nukearnoj stanici ugašena, prenosi BBC.

Policija Ki Vesta poručila je stanovnicima koji se nisu evakuisali da ostanu u skloništima ili u zatvorenom prostoru dok oluja potpuno ne prođe.

Policija je takođe poručila da stanovništvo ne izlazi napolje kada iznad mesta na kom se nalaze bude prolazilo oko oluje, jer tada vremenski uslovi mogu da zavaraju da je oluja prošla.

Džon Hjuston, koji čeka da prođe oluja u svom domu u Ki Largu rekao je da su vetrovi veoma jaki.

“Nivo vode je viši danas. Neverovatni vetrovi ne prestaju”, poručio je putem poruke.

U želji da ukaže koliko je Irma opasna, meterorolog Erik Holtaus objavio je danas na Twitteru snimak na kojem se vidi poređenje Irme sa drugim, manjim uraganom koji je ranije pogodio Floridu i ostavio iza sebe značajne žrtve i razaranja.

Najstrašniji uragan u istoriji merenja na Atlantiku je, naime, Irma, ali ne i prvi koji je pogodio Floridu.

U avgustu 1992. Florida je pogođena uraganom Endrju, koji je iza sebe ostavio 65 mrtvih, oštetio preko 120.000 kuća u okrugu Dade, a potpuno uništio oko 20.000.

Irma je, prema fotografiji Holtausa, nekoliko puta veća, a to znači, prema tom meteorologu, i nekoliko puta opasnija.

Ne samo da je opasnija, nego je i mnogo veća. Neke procene govore da Irma sadrži pet puta više destruktivnog potencijala od Endrjua“, poručio je Holtaus.

Više od 170.000 domova i firmi na Floridi ostalo je bez struje, a centar Irme je na oko 90 milja jugoistočno od Ki Vesta.

Mondo