Od naredne godine, Vlada Srpske iz budžeta će isplaćivati naknade za nezaposlene porodilje u visini minimalne plate. Ova odluka donijeta je kao jedna od mjera pronatalitetne politike.

Premijerka Željka Cvijanović izjavila je da će Vlada uskoro izaći s preciznom računicom.

Sve nezaposlene porodilje trebalo bi da primaju mjesečnu naknadu u visini od 405 maraka u trajanju od 12 mjeseci, a za treće dijete 18 mjeseci. Cilj ove Vladine mjere je, kako je navela premijerka, da se pomogne nezaposlenim porodiljama koje nemaju finansijsku pomoć, za razliku od zaposlenih, koje su na plaćenom porodiljskom bolovanju.

– Mi smo htjeli da pokažemo osjetljivost prema majkama,  porodiljama koje nakon što završe svoj porodiljski dopust nemaju gdje da se vrate jer posao nisu imali ni ranije. Dakle, moramo čitav niz tih stvari vezati, a to će podrazumijevati određene korake za zapošljavanje i majki nakon završenog porodiljskog odsustva – istakla je predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Snježana iz Prijedora majka je četvoro djece. Svaka pomoć kaže dobro dođe, naročito kada su primanja u porodici mala i ne mogu pokriti ni osnovne potrebe.

– Svaka pomoć je dobro došla, pogotovo sada kako dolazi peto dijete, a taj novac koji dobijamo veoma će značiti za početak sami, pampers pelene i dobro će doći – rekla je majka četvoro djece Snježana Nikolić.

Važno je da se država bavi pronatalitetnom politikom, kažu u Udruženju za djecu, roditelje i porodilje, i ističu da je ovo najbolji način da se pomogne nezaposlenim majkama.

– Što se tiče same kategorije izuzetno je osjetljiva i ugrožena. Bilo kakav doprinos daje veliki značaj da se na neki način poboljša stanje. 405 KM je opet bolj nego nula, tako da ima nekog pomaka, nadam se da će biti još daljih koraka i da ćemo uspjeti da zaštitimo djecu porodicu – istakla je pravnica u Udrženju DRiP Banjaluka Јelena Pušac Broćilović.

U udruženju 4+ podržavaju Vladinu odluku i traže dodatne pogodnosti za majke. Ističu, natalitet je nacionalno pitanje broj 1 i potrebno je pronaći najbolje rješenje.

– To primanje je samo dječji dodatak, maksimalno 105 KM. Tako da bi ovo značilo svakoj porodici koja ima neka primanja, a kamoli onoj koja nema nikakva. I da dobije mjesečno godinu dana po 400 KM , pomoći će joj u nabavci te osnovne opreme za bebu – smatra predsjednik Udruženja 4+ Јovan Radovanović.

Dobro bi bilo da se to ostvari za majke sa troje i više djece. To je već jedna plata – kaže majka šestoro djece Milka Popović

Najava uvođenja ovih naknada izazvala je reakciju SDS-a. Poslanik ove stranke u Narodnoj skupštini Miladin Stanić upitao je premijerku Željku Cvijanović iz kojih sredstava će Vlada isplaćivati naknadu, kada, kako tvrdi, nije u stanju da redovno isplaćuje postojeće obaveze, a koje se tiču prava iz socijalnog i zdravstvenog osiguranja.

RTRS