Odgovarajući na optužbe u vezi sa interpelacijama koje su upućene Vladi Srpske, premijerka Željka Cvijanović naglasila je da Vlada neće odgovarati na njih jer postoji i takva mogućnost, a da Narodna skupština Republike Srpske odlučuje hoće li se o njima raspravljati.

Govoreći o interpelacijama, Cvijanovićeva je ponovila – Ono ni na šta ne liči. Tamo su podaci koji su falš, ali dobro – to su vaši materijali, rekla je Cvijanovićeva, koja je potom iznosila statističke podatke iz kojih se vidi da je ekonomsko stanje u Srpskoj bolje nego u nekim zemljama okruženja.

“Ako je nešto lakrdija, onda je to ponašanje nekih drugih. Ima ljudi koji u životu knjigu nisu pročitali pa se bore sa svakom riječi koju izgovore. Vlada poštuje skupštinu, a u okviru nje i parlamentarnu većinu “, rekla je Cvijanovićeva.

Premijerka Srpske uključila se u raspravu kada su opozicionari rad Narodne skupštine nazvali lakrdijom.

Odgovorila je na optužbe opozicije da je situacija u Srpskoj katastrofalna, tvrdeći da ona nije ni približna onoj kakvom je opisuje opozicija.

Cvijanovićeva je poručila da ni vlast nije zadovoljna rastom u Srpskoj koji je zabilježen u svim segmentima društva, ali on postoji, što je najbitnije, poručila je premijerka.

Ona je rekla da zamjera skupštinskom rukovodstvu što ne zaustavlja uvrede koje od opozicije idu na račun Vlade i skupštinske većine.

“Vlada stalno dobija uvrede od opozicije koja može nastaviti to da i dalje radi i da koristi sve mogućnosti, jer je demokratija skupa”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je demantovala tezu koju godinama od skupštinskih do skupštinskih zasjedanja nameće opozicija – da je Vlada Republike Srpske ta koja je finansijski urušila Republiku Srpsku i kako “med i mijeko samo što nije poteklo u Federaciji BiH”.

Inače, nakon dugo vremena opozicija nije napustila salu kada govori premijerka.

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da ambasadori BiH u svijetu služe za obračun sa institucijama Srpske i da ministar inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Igor Crnadak ne upravlja svojim resorom.

“Žalosno je kako izgleda diplomatsko-konzularna mreža BiH. Znam da je u ovakvoj BiH teško definisati prioritete spoljne politike, a još teže je sprovoditi i upravljati tom strukturom gdje se ne zna ko pije, a ko plaća”, rekla je Cvijanovićeva u obraćanju poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ona je ocijenila da predstavništva Republike Srpske bolje funkcionišu od diplomatsko-konzularne mreže BiH.

“Crnadak da upravlja bilo čime u Ministarstvu inostranih poslova, onda bi mu se moglo postaviti pitanje šta je sa slučajem ambasadora koji je otvarao privatnu poštu člana Predsjedništva BiH”, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je navela da amabasadori BiH služe za plasiranje dezinformacija.

“Oni pišu dopise kako me je neko istjerao iz Stejt departmenta, što je nevjerovatno. Neko ko je ministar, a pogotovo ako dolazi iz Republike Srpske, onda bi morao da zaštiti funkcionere iz Srpske”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da su neki demantovali informacije pojedinih ambasadora BiH.

“Pričate o kupovini automobila u institucijama u Srpskoj, a član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić čim je došao na funkciju kupio je novo vozilo, putujete po svijetu, a problematizujete moje putne troškove”, naglasila je Cvijanovićeva.

Premijerka Srpske je ocijenila da je potrebno da oni koji su vlast na nivou BiH malo kritikuju ono što na tom nivo ne valja.

Srpska zabilježila privredni rast

Tokom rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske o predloženom dnevnom redu, premijerka Srpske Željka Cvijanović navela je da je Srpska u odnosu na sve zemlje u regionu ostvarila veći privredni rast.

Pozivajući se na statističke podatke, Cvijanovićeva je istakla da je za 2016. godinu u Republici Srpskoj bio projektovan maksimalni rast 2,9 odsto, ali je ostvaren rast od 3,5 odsto, navodeći da iza Republike Srpske dolazi Slovenija 3,1 odsto, Hrvatska tri odsto, Srbija 2,8 odsto, Makedonija 2,4 odsto, FBiH sa 2,9 odsto.

Cvijanovićeva je rekla da u Republici Srpskoj plate u poređenju sa platama u zemljama regiona blago rastu, ističući da je prosječna plata u Srpskoj veća od prosječnih plata u Srbiji i Makedoniji, te da je izjednačena sa platom u FBiH.

Ona je rekla da ne stoji stalna teza opozicije o promovisanju dobre situacije u FBiH, a loše u Republici Srpskoj.

Govoreći o posljednjoj interpelaciji opozicije o javnim preduzećima u Republici Srpskoj, Cvijanovićeva je rekla da je opozicija u ovom dokumentu pokušala da prikaže kako je katastrofalna situacija u javnim preduzećima, dok istovremeno “med i mlijeko teče u FBiH”.

“`Elektroprivreda Republike Srpske` ostvarila je dobit od 5,2 miliona KM, `Autoputevi Republike Srpske` od 8,1 milion KM, `Putevi Republike Srpske` od 10,5 miliona KM, `Šume Republike Srpske` 4,8 miliona KM, a godinu prije toga imali su dobit od 10 miliona KM, `Gas RES` 3,1 milion KM, `Pošte Srpske` 25.000 KM dobiti”, istakla je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o penzionom sistemu Republike Srpske, Cvijanovićeva je rekla da bi Fond FBiH trebalo da 75 miliona KM godišnje isplati Fondu PIO Republike Srpske koji isplaćuje penzije za 23.000 penzionera jer FBiH ne želi da im isplaćuje zarađene penzije.

Ona je rekla da je Vlada Republike Srpske donijela dobru odluku da penzionere iz Srpske koji u zaradili penzije u FBiH uvede u penzioni sistem Republike Srpske bez obzira koliko je to opteretilo fond.

“Mjesečno i dalje plaćamo više od šest miliona KM za penzionere kojima FBiH treba da isplati penziju i kada se doda ovih 75 miliona KM, to na godišnjem nivou iznosi jednu mjesečnu penziju u Republici Srpskoj za čiju isplatu trebaju 83 miliona KM”, istakla je Cvijanovićeva.

Komentarišući tvrdnje opozicije o nezaposlenosti u Republici Srpskoj, Cvijanovićeva je navela da u poređenju sa 2013. godinom danas u Srpskoj ima 20.000 više zaposlenih.

Ona je rekla da danas u Srpskoj ima 36.000 manje nezaposlenih, nego što je bilo u 2013. godini.

Cvijanovićeva je istakla da je broj zaposlenih u Srpskoj upravo porastao u industriji, a ne u javnom sektoru, kako to tvrdi opozicija.

Ona je rekla da Vlada Srpske uvodi mjere za poboljšanje ekonomskog i privrednog ambijenta u Srpskoj, ističući da u tom periodu nije umanjeno nijedno pravo koje je dato građanima Republike Srpske, već je, naprotiv, povećano.

Cvijanovićeva je demantovala tvrdnju opozicije da je Srpska izolovana i da ima katastrofalne odnose, ističući da Srpska sa Srbijom ima saradnju koja sada rezultira konkretnim projektima.

Ona je izrazila zahvalnost Vlade Republike Srpske za podršku koja dolazi iz Srbije, podsjetivši da je pomoć za poplave bila od milion evra za pomoć Šamcu i Doboju, zatim pet miliona evra za pomoć budžetu opštine Srebrenica, te za izgradnju obdaništa, intrastrukture i privrednh hala.

“Imamo i novu podršku Srbije Republici Srpskoj od 5,5 miliona evra za podršku našim lokalnim zajednicama”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da će se ova sredstva koristiti za izgradnju vrtića u Trebinju i Brčkom, rekonstrukciju ulica na Palama, sportske dvorane u Istočnom Novom Sarajevu, izgradnju studentskog i đačkog doma u Vlasenici, rekonstrukciju mosta između Malog Zvornika i Zvornika.

Moguće poboljšanje situacije u javnim preduzećima

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas da javna preduzeća u Srpskoj treba da doprinose opštoj privrednoj slici i budžetu Republike i istakla da ima prostora za poboljšanje situacije u tim kompanijama.

“Nisam protiv toga da se u Narodnoj skupštini Republike Srpske raspravlja o bilo kojoj temi, na to ne mogu da utičem, niti da diktiram. Što se tiče javnih preduzeća, nisam rekla da su u njima sjajne okolnosti i spektakularni rezultati, ali sam navela da ne stoji da je tamo opšta propast”, rekla je Cvijanovićeva u obraćanju poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ona kaže da joj je žao što štrajkuju radnici “Željeznica Republike Srpske”, ali da se vode aktivnosti na reorganizciji da bi preduzeće bilo sačuvano.

“Dogovorili smo sa Svjetskom bankom da uđemo u proces restrukturisanja `Željeznica`, što je veoma zahtjevno, a podrazumijeva finansijsko, kadrovsko i operativno-tehničko restruktrisanje. Za ovo je potrebno izdvojiti mnogo novca”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je predviđeno postepeno smanjenje broja radnika za 1.000, njihovom prekvalifikacijom, te penzionisanjem jednog broja zaposlenih.

“Očigledno je da putnički željeznički saobraćaj nije profitabilan, a kada je riječ o transportu teretne robe postojalo je smanjenje aktivnosti. Istine radi, `Željeznice` su u prvih šest mjeseci ove godine zabilježile gubitak od šest miliona KM, što je za 40 odsto manje nego u istom periodu prošle godine”, kaže Cvijanovićeva i podsjeća da će za ukupan proces restrukturisanja morati da bude obezbijeđeno 230 miliona KM.

Govoreći o Robnim rezervama, Cvijanovićeva je navela da je do greške došlo u nekom prethodnom periodu prilikom transformacije preduzeća.

“To je bilo nešto što ovo preduzeće nije moglo podnijeti. Uopšte ne bježim od nekih pogrešnih odluka, ali se mora ići dalje i rješavati probleme”, smatra Cvijanovićeva, navodeći da iznosi statističke podatke koji govore suprotno od onoga što prikazuje opozicija i da ne dozvoljava da se o svemu u Srpskoj govori na najlošiji način.

Ona je podsjetila da se radi na stvaranju uslova za povećanje penzija od tri do pet odsto.

Premijer Srpske je rekla da će Vlada odgovoriti na sva pitanja koja su joj uputili poslanici i da će svi predviđeni akti biti u skupštinskoj proceduri.

Komentarišući revizorski izvještaj, Cvijanovićeva je podsjetila da je o njemu iznijela stav Vlada i da nema potrebe za persionalizacijom bilo čega.

Ona je napomenula da je neozboljno da poslanici opozicije pričaju o korupciji u Vladi Srpske i da bi o svemu morali da dostave dokaze.

“Ne možete, Miladine Staniću, /poslanik SDS-a/ da nas blatite i da pričate da je neko lopov. Ne dozvoljavam tako nešto!”, poručila je Cvijanovićeva.

Premijer Srpske je upitala opoziciju da li ih je neko sprečavao da im referendum bude tema.

“Nepošteno je da o referendumu na neprimjeren način priča opozicija. U Narodnoj skupštini bi trebalo da pričamo o životnim stvarima, što očekuju građani, a ne o nečem drugom kao danas”, smatra Cvijanovićeva

Izvor: RTRS/SRNA