Na fasadi prijedorske Osnovne škole “Desanka Maksimović” počelo je oslikavanje petog murala u ovom gradu.

Novi mural pod nazivom “Negdje između početka i kraja”, izabran u okviru međunarodnog konkursa “Paola de Manjinkor” i projekta “Prijedor grad murala” autorski je rad banjalučkog akademskog slikara Selvera Begića.

Prema riječima autora novi mural odisaće bogatim koloritom, a pored naglašenog estetske imaće i didaktičku ulogu.

– Ovaj mural se jednostavno uklapa u život, sa svojim koloritom i samom svojom idejom dobro će se uklopiti u dječiji svijet – kaže Begić.

Projekat “Prijedor grad murala”, 2013. godine pokrenulo je lokalno Udruženje likovnih umjetnika, kako bi se Prijedor brendirao kao grad slikara i umjetnosti.

– Murali su nešto što je transparentno, nešto što je vidljivo i uočljivo. Savremena umjetnost je jako zastupljena u razvijenim sredinama, a mi smo mislili da pokažemo svima da je Prijedor grad umjetnika i da ima veliku tradiciju – ističe Boris Eremić, predsjednik Udruženja.

Na murale su ponosni i Prijedorčani. Kažu, to je obilježje po kojem je Prijedor odavno prepoznatljiv.

Prvi mural u ovom gradu 1998. godine na fasadi Elektrotehničke škole, uz pomoć djece iz tadašnjih izbjegličkih centara, oslikala je italijanska umjetnica Paola da Manjinkor. Po njoj je nazvano priznanje koja se jednom godišnje dodjeljuje autoru najboljeg prijedorskog murala.

RTRS