Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske održaće danas sjednicu, nakon čega bi trebalo da bude nastavljeno zasjedanje parlamenta Srpske.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da je sinoć skupštinski Kolegijumu zaključio da na današnjem zasjedanju ovog tijela budu definisane tačke dnevnog reda koje bi bile razmatrane na prvoj narednoj sjednici parlamenta.

“Zaključili smo da bude nastavljena sjednica Narodne skupštine, a prije toga da zasjeda skupštinski Kolegijum na kome ćemo definisati koje su to tačke koje će biti razmatrane na prvoj narednoj sjednici parlamenta”, rekao je sinoć novinarima Stevandić, nakon što je zaključio rad parlamenta.

On je istakao da su i ranije povlačene tačke dnevnog reda i da je sada nemoguće nešto razmatrati ukoliko je povučeno na prijedlog nadležnog skupštinskog odbora.

“Sve se može pripremiti, uz kompromis i dogovor i da sporne tačke razmatramo na narednoj sjednici. Dobro je što raspravljamo o svim stvarima za koje bilo ko smatra da su sporne”, kaže Stevandić, koji je ocijenio da je u Srpskoj prisutna politička mržnja.

On je izrazio zadovoljstvo što se nije nasjelo na pokušaj izazivanja nasilja i mržnje u Narodnoj skupštini Republike Srpske, koja je najstabilnija zakonodavna institucija u regionu.

“Poručujem građanima da ćemo sačuvati mir i stabilnost u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Postoji skupštinska većina koja čuva stabilnost najviše zakonodavne institucije”, naglasio je Stevandić.

Prethodno su sinoć poslanici opozicije fizički blokirali sto u sali parlamenta za kojim sjedi skupštinsko rukovodstvo, zahtijevajući održavanje sjednice skupštinskog Kolegijuma.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić rekao je da poslanici opozicije neće dozvoliti rad parlamenta sve dok ne budu dati odgovori na poslanička pitanja u roku predviđenom Poslovnikom, dok se ne bude poštovao zakon i na dnevni red parlamenta stavi izvještaj revizora.

Skupštinski Kolegijum zakazan je za 10.30 časova, a nastavak sjednice Narodne skupštine Republike Srpske za 12.00 časova.

Srna