U Prijedoru je, parastosom služenim u Crkvi Svete Trojice poginulim i nestalim borcima, prisluživanjem svijeća i polaganjem vijenca ispred centralnog spomen-obilježja borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu “Za krst časni”, obilježen 15. septembar – Dan nestalih i poginulih Republike Srpske.

Predsjednik prijedorske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zdravka Karlica rekla je da se u Republici Srpskoj još traga za 1.671 nestalim borcem i civilom, a na području regije Prijedor traga se za 137 nestalih.

Ona je istakla da se uoči Dana poginulih i nestalih boraca odaje počast poginulima, da nikada ne budu zaboravljeni, te izrazila žaljenje zbog toga što mnogi još nemaju priliku da obiđu grob svojih nestalih.

Prema njenim riječima, jedina poruka koju treba poslati sa ovog mjesta jeste želja da svi budu sahranjeni, bez obzira na to kojem narodu pripadaju.

“Najveći je grijeh što ima toliko ljudi, bilo koje nacije, koji još nisu pronađeni i sahranjeni, iako postoje ljudi koji znaju gdje su, i samo treba da da već jednom kažu to što znaju da bi porodice mogle da sahrane najmilije i da imaju mjesto gdje će im prislužiti svijeću”, rekla je Karlica.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš rekao je da se na ovaj dan Prijedorčani prisjećaju svojih saboraca, očeva, sinova i braće koji su dali najviše za mir u Republici Srpskoj.

“Ovo je 22 godina od završetka rata i ovdje odajemo dužnu poštu našim saborcima i sugrađanima”, naveo je Miljuš, koji je izrazio nadu da će u najskorije vrijeme republičke i lokalne vlasti učiniti sve da nestali budu pronađeni i dostojno sahranjeni.

Pored spomenika “Za krst časni” večeras je organizovan i zajednički prikaz fotografija dijela nestalih za kojima se još traga na području grada Prijedora.

Izvor: SRNA/RTRS