Ovogodišnjem laureatu Književnih susreta na Kozari Milovanu Danojliću večeras je uručena nagrada “Književni vijenac Kozare”, na svečanoj akademiji održanoj u Pozorištu Prijedor.
“Stvari su zamenljive i propadljive, a reči ih nadživljuju i one obeležavaju i čuvaju naše mesto i naše duhovno jedinstvo”, poručio je Danojlić, pjesnik, romansijer, esejista, prevodilac i publicista.

Akademijom su ujedno i zvanično otvoreni 45. Književni susreti na Kozari.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je, otvarajući susrete, rekao da su ovi književni susreti svojevrstan poetski pomen za Skendera Kulenovića i za njegovu majku Knežopoljku, za sve koji su ostali na Kozari po zemunicama neotkriveni i na vječnom braniku, za one koji su krenuli sa Kozare u pratnji bajoneta i pušaka na put sa koga se nisu vratili.

Đaković, koji je ovogodišenjem lauretu uručio nagradu “Književni vijenac Kozare”, poželio je dobrodošlicu pjesnicima koji su i ove godine došli u pohode Kozari.
Na večerašnjoj svečanosti stihove su kazivali pjesnici Dragan Kolundžija, LJubivoje Ršumović, Đorđo Sladoje, Mošo Odalović, Ranko Preradović, Aleksandra Čvorović, Dejan Aleksić i Zdravko Miovčić.

Centralna manifestacija ovogodišnjih Književnih susreta na Kozari “Pjesničko podne” biće održana sutra u podne na Mrakovici kada će laureatu biti uručena i statua “LJubijski rudar” i novčani dio ovogodišnje nagrade.

U umjetničkom dijelu programa 45. Književnih susreta na Kozari učestvuju glumci Biljana Đurović i Nebojša Milovanović iz Beograda, te Dragan Marinković, profesor Muzičke škole “Savo Balaban” iz Prijedora.

Domaćin i organizator manifestacije “Književni susreti na Kozari” je grad Prijedor, saorganizatori Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, te opštine Novi Grad, Laktaši, Srbac, Gradiška, Kostajnica, Kozarska Dubica i grad Banjaluka.

Sponzor nagrade “Književni vijenac Kozare” je kompanija “Arselor Mital”.

Dosadašnji dobitnici nagrade “Književni vijenac Kozare”, koja se dodjeljuje svake treće godine na Kozari, su Stevan Raičković, Svetozar Koljević, Matija Bećković, Dragan Kolundžija i LJubivoje Ršumović.