U Savjetu ministara na putu su da i formalno izgube podršku parlamentarne većine. Denis Zvizdić dobio je zadatak od poslanika Predstavničkog doma da do naredne sjednice prikupi potpise onih koji još podržavaju aktuelni Savjet ministara. To će, kako stvari stoje, teško uspjeti da uradi.

Od bivšeg stranačkog kolege, Denisa Zvizdića, poslanici Nezavisnog bloka zatražili su da ih informiše o odnosu Savjet ministara i Parlamentarne skupštine BiH. Zvizdić to nije učinio, a Nezavisni su otišli korak dalje i zatražili da Zvizdić dostavi dokaz o podršci parlamentaraca.

Sadik Ahmetović, poslanik Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu PS BiH, zatražio je od predsjedavajućeg Savjeta ministara da do naredne sjednice dostavi Predstavničkom domu PS BiH potpise poslanika koji u ovom trenutku podržavaju predsjedavajućeg Savjeta ministara i Savjet ministara.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH Dragan Čović kaže da to što su poslanici Zvizdića zadužili da prikupi potpise o svom legitimitetu, dovoljno govori. Izvjesno je da Savjet ministara nema podršku, rekao je Čović.

“To onda znači da se neće izabrati novi Savjet ministara, već smo samo oslabili još jednu kariku i sasvim je izvjesno da ako to dođe na dnevni red, imaćemo jasan stav koji će biti negativan po SM i Zvizdića”, rekao je Čović.

Ovaj zaključak poslanici su usvojili, ali ipak sumnjaju da će Zvizdić do naredne sjednice dostaviti potpise. SNSD-ov Staša Košarac poručuje da je propao koncept vlasti na nivou BiH, okupljen oko SDA i SDS-a.

“Nisam siguran da će spisak biti dostavljen. Vode se neki razgovori, mi smo kontaktirani oko smjene Savjeta ministara, ali ono što je posebno postalo indikativno na zadnjoj sjednici je i da Kolegij nema većinu”, dodao je Košarac.

Iako ove jeseni neće nedostajati previraanja na političkoj sceni BiH, novog Savjeta ministara neće biti, uvjereni su analitičari. Moguće je da Savjetu ministara poslanici izglasaju nepovjerenje, ali Zvizdić i ministri, gotovo je sigurno, ostaju u foteljama do izbora iduće godine.

Kako Savjet minstara radi, najbolje se vidi po dnevnom redu posljednjih nekoliko sjednica Predstavničkog doma. Poslanici nisu razmatrali nijedan novi zakon, već su raspravljali o izmjenama i dopunama postojećih zakona, o izvještajima i davali saglasnosti na međunarodne sporazume.

RTRS