“Pjesničko podne” na Kozari, i ove godine, počelo je sjećanjem na Skendera Kulenovića. Nakon polaganja vijenaca i epske poeme “Stojanka majka Knežopoljka”, došao je trenutak da ljubitelji pisane riječi pozdrave laureata 45. susreta.

“Velika je čast i uzbudljiva dužnost odati čast Skenderu Kulenoviću, našem bratu, bratu svih nas, porijeklom iz druge vjere, a iste duše i istih osjećanja”, rekao je književnik iz Srbije Milovan Danojlić.

Počašćen je nagradom, ali mu je draže što je došao na Mrakovicu da oda poštu čovjeku koji je opjevao patnje Kozarčana u teškim vremenima. Domaćin manifestacije je, kao i prethodnih godina, grad Prijedor.

“Silno stradanje se desilo u 2. svjetskom ratu i želja je svih bila da se pomen na to vrijeme održava kroz vijekove u budućnosti, tako i mi ovdje na Kozari se trudimo, grad Prijedor i ostale opštine okruženja, da se sjećamo tog vremena i da ne bude zaboravljeno”, rekao je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Na Kozari je bio i jedan od najpoznatijih srpskih pjesnika. Ljubivoje Ršumović kaže da ga naročito veseli što se mnogo djece okupilo na Mrakovici.

“Raduje me što ima toliko djece, što ima toliko mladih, jer je ova manifestacija vremenom na neki način postala čas istorije”, rekao je pjesnik Ljubivoje Ršumović.

Veliki pjesnik se nada da nikad više nećemo morati braniti domovinu topovima i puškama, kao u vrijeme Skendera Kulenovića, jer se – kako i sam kaže u jednoj od svojih najpoznatijih pjesama – domovina brani ljepotom.

ATV