Posljednja politička previranja u Republici Srpskoj su opasan i jasan signal da Zapad intenzivira strategiju marginalizacije srpskog faktora na Balkanu i onemogućavanje većeg uticaja Rusije, ocijenila je glavni urednik ruskog “Fonda strateške kulture” Anja Filimonova.

“Balkan je strateški čvor za kontrolu procesa globalnih dimenzija na relaciji Bliski istok-EU-Kina-Rusija. Otuda je Zapadu, a prije svega SAD, bitno da se što više smanji ruski uticaj. Događaje u Srpskoj ne treba gledati izdvojeno od onoga što se dešava na nivou BiH. To je, prije svega, pokušaj brze integracije u NATO, ali i guranje ‘pod tepih’ činjenice da se upravo u Sarajevu stvara terorističko gnijezdo radikalnog islamizma”, navela je Filimonova.

Ona je za “Vesti” ocijenila da je jedina prepreka tim težnjama jaka Republika Srpska i upozorila da “opozicija ne shvata da je na ovaj način zapravo postala instrument u slabljenju Srpske”.

Na pitanje da li vjeruje da po-stoji plan Zapada da Milorad Dodik “mora da ode”, Filimonova nema dileme.

Na pitanje da li vjeruje da postoji plan Zapada da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik “mora da ode”, Filimonova nema dileme.

“Sva priča je zapravo o ekonomskim interesima Zapada. Otuda je i svaki patriotski i nacionalni lider zapravo državni neprijatelj jer ugrožava temelj funkcionisanja liberalnog sveta. To su ‘alfa i omega’ zapadnog pristupa. Čim postanete branilac nacionalnih interesa protiv vas počinje bespoštedni rat”, istakla je Filimonova.

Ona je naglasila da zato za Zapad Dodik “mora da ode”.

“Zbog čega opozicija traži ostavku ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača? Pa zato što sa veoma ograničenim instrumentima stvara efikasan sistem odbrane Srpske. Milorad Dodik, Dragan Lukač, Željka Cvijanović i drugi političari i funkcioneri Republike Srpske pokazuju briljantan primer uspostave srpske držanosti a to Zapad ne može da toleriše. Poražavajuća je nepismenost opozicionih predstavnika koji zarad sitnih privatnih materijalnih interesa lišavaju normalne budućnosti i svoju i tuđu decu”, naglasila je Filimonova.

Ona je upitala da li oni stvarno misli da Brajan Hojt Јi ili Majk Pens noćima ne spavaju, da samo misle o boljoj budućnosti balkanskih naroda.

“Da li postoji bar jedna primjer brige Zapada o drugom narodu? Ne postoji – i onda se vraćamo na suštinu delatnosti opozicije, a ona je primitivna, urušenje sopstvene državnosti”, zaključila je Filimonova.

Izvor: Srna