Nakon svojevrsnog puča Mihnet Okić iz SDA smijenjen je sa mjesta šefa kluba poslanika koalicije “Domovina”, koji će ubuduće da vodi Admir Čavka iz SBB-a.

Sukob bošnjačkih stranaka preslikao se i u Narodnu skupštnu Srpske gdje je SDA zbog unutarstranačkog raskola izgubila jednog poslanika.

Nakon što je Nedim Ćivić prišao pobunjenim poslanicima u bh. parlamentu koji su osnovali Nezavisni blok, unutar Domovine formirala se nova većina.

Potpredsjednik skupštine kaže da njega neće smjenjivati, ali morali su šefa kluba, da ne bi došlo do raspada.

“Smatralo se da stranka Demokratske akcije mora da jednu od pozicija prepusti i SBB-u što je kolega Čivić podržao, a to je bio uslov da poslanik Admir Čavka inače član stranke za bolju budućnost ostane u našem klubu”, rekao je Senad Bratić, potpredsjednik Narodne skupštine RS (SDA).

U Domovini danas nisu uspjeli da sakriju svađu koja je počela na posljednjoj sjednici Narodne skupštine kada su se u maloj sali pridružili skupštinskoj većini. Tada je smijenjeni Okić napustio sjednicu, a danas je za federalne medije izjavio da je od početka bio protiv prisustva skupštini koju je obezbjeđivala naoružana policija.

U Banjaluku nije došao na sastanak stranaka koje čine Domovinu, pa odluku šta će ta koalicija da uradi ako opozicija opet blokira parlament nije donesena. Novi šef kluba,ipak, je pravdao prisustvo na sjednici i zalagao se da tako i ostane.

“Odluku vezano za prisustvo na sljedećoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske klub će donijeti pred samu sjednicu i tada ću imati konačan stav, da li ćemo mi i dalje da prisustvujemo budućim sjednicama”, naveo je Admir Čavka, šef Kluba poslanika koalicije “Domovina”.

Osim taktike u skupštini stranke koje čine Domovinu danas nisu uspjele da se dogovore ni oko zajedničkog izlaska na sljedeće izbore. Poslanik u bh. parlamentu Sadik Ahmetović nije krio zadovoljstvo što je njegova nova stranka nezavisni blok, uspješno izvela prevrat u Domovini.

Bivšem stranačkom šefu Bakiru Izetbegoviću poručuje da od jedinstvenog nastupa na izborima vjerovatno neće biti ništa.

“SDA raspisuje ovaj konkurs da se pridruži ko hoće biti u tom projektu spasavanja države dakle jedna floskula koja ne treba ni meni ni bilo kome.Vrlo teško ćemo pod uslovima koji su bili u prethodnom periodu i načina vođenja politike predsjednika SDA Bakira Izetbegovića biti ponovo zajedno”, rekao je Sadik Ahmetović, poslanik u Parlamentu BiH (Nezavisni blok).

U Domovini,ipak, poručuju da će ova koalicija u Narodnoj skupštini ostati jedinstvena. Eventualni raskol mogao bi mnogo toga da promijeni, jer su već dva puta bili tas na vagi skupštinske većine. Jednom kod usvajanja budžeta, a drugi put kod rušenja odluke o prodaji rudnika Ljubija.

ATV