Obećani borbeni avioni i vojna tehnika iz Rusije bi mogli da stignu već sljedeće nedjelje. Na Dan oslobođenja, 20. oktobra, očekuje se dolazak ruskog ministra odbrane u Beograd.

Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu mogao bi da posjeti Beograd, na Dan oslobođenja 20. oktobra, a postoji mogućnost da se prije toga, već početkom sljedećeg mjeseca, u Srbiju dopreme prvi “migovi” i vojna oprema koju je Rusija još ranije odlučila da isporuči Srbiji.

Tačni datumi posjete i dopremanja vojne tehnike biće utanačeni u petak, 29. septembra, kada prvi potpredsjednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić ide u Moskvu na sastanak Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije. On će se tamo sresti i sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom, a osim ekonomskih tema, kako se očekuje, dvojica ministara, razgovarati i o političkim pitanjima, kao što su pritisci na Srbiju da uvede sankcije Rusiji, statusu Srpsko-ruskog centra u Nišu, namjerama vlasti u Prištini da pređu prag više međunarodnih organizacija…

Visoki ruski zvaničnici već su u više navrata najavljivali da Moskva planira da do kraja ove godine isporuči šest lovaca “mig-29” Srbiji, kao i da se razgovara o mogućoj prodaji PVO sistema S-300 Srbiji.

Pomenuti “migovi” zahtijevaju remont, što će prema procjenama koštati između 180 i 230 miliona evra. Vojnotehnički dogovor dviju zemalja uključuje da srpska vojska kao donaciju dobije i 30 tenkova T-72 S i 30 borbenih izviđačkih oklopnih vozila BRDM 2 i manje topove kalibra 14,5 mm.

Vlada i predsjednik Srbije vode politiku vojne neutralnosti – poručio je juče ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji se u Moskvi sastao sa generalnim sekretarom Organizacije dogovora kolektivne bezbjednosti (ODKB), general-pukovnikom Јurijem Hačaturovom.

– Našim domaćinima sam prenio da Srbija nema namjeru da postaje član ODKB, ni NATO, ali ima veliku želju da produbljuje saradnju sa ODKB i njenim članicama. Sve one podržavaju principijelnu poziciju Srbije u odnosu prema KiM i na tome sam im posebno zahvalio – rekao je ministar odbrane.

Izvor: Večernje novosti