Bivši predsjednik SDS-a Mladen Bosić mogući je kandidat te stranke za predsjednika RS na sljedećim izborima.

Izvori ovog portala iz vrha najveće opozicione partije u Srpskoj tvrde da se krug potencijalnih kandidata SDS-a za predsjedničku kandidaturu ispred Saveza za promjene sve više širi.

Pored sadašnjeg stranačkog šefa Vukote Govedarice i gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića, koji se u javnosti već dugo pominju kao najozbiljniji kandidati opozicije za predsjedničku fotelju u Palati Republike, izvori portala SrpskaCafe ističu da se u proteklih mjesec dana u vrhu SDS-a sve češće pominje i bivši partijski šef Mladen Bosić kao neko ko bi, prema njihovim riječima, imao velike šanse za pobjedu u izbornom duelu s kandidatom vladajuće koalicije.

Takva nominacija se ne odbija

– S obzirom na to da na opštim izborima 2018. godine Milorad Dodik neće imati pravo da se ponovo kandiduje za predsjednika RS, kandidatura za tu funkciju postala je izuzetno primamljiva velikom broju ljudi iz vrha stranke. Posebno je zanimljivo to što se za predsjedničku kandidaturu sada zainteresovao i Mladen Bosić, koji je, inače, cijelu deceniju svog šefovanja SDS-om upadljivo izbjegavao direktni izborni dvoboj s liderom SNSD-a. Bosić, kao i brojni drugi stranački prvaci, vjerovatno su procijenili da sada, kada im Dodik više neće stajati na putu, imaju više nego solidne šanse za pobjedu nad nekim drugim kandidatom vladajuće koalicije – ističu sagovornici SrpskaCafea.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH Mladen Bosić ističe da se ne planira sam nominovati, ali da niko koga stranačko rukovodstvo nominuje tu nominaciju ne bi smio odbiti.

– Treba izvršiti dobru procijenu i ispitivanje ko bi mogao da funkcije predsjednika Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH obavlja najbolje ali i da najlakše prođe na izborima. Prema tome, niko za koga se pokaže da treba biti kandidat nema pravo da kandidaturu i odbije. Jer ovo je trenutak koji je praktično odlučujući za političku budućnost Srpske – ističe Bosić za SrpskaCafe.

On ističe da se lično ne misli nominovati, ali i da niko, za koga se pokaže da ima povećane šanse za pobjedu, ne može da odbije u ovom trenutku tu nominaciju.

– Ne smije je odbiti radi interesa, i prije svega budućnosti, Republike Srpske, ali i stranaka koje su u opoziciji na nivou RS. Kada je riječ o strategijama, da li da se imena objelodane što ranije ili što kasnije, lično smatram da treba rano ući u kampanju. Razlog je to što je politički prostor u RS veoma zatrovan i treba dekontaminacija, treba duži period da se objašnjava stvarna situacija zbog ovakve propagande i medijskih trovanja javnog prostora. Smatram da bi duža kampanja bila u korist sadašnje opozicije – zaključio je za SrpskaCafe Bosić.

I Mektić na listi

Među onima čije se ime posljednjih mjeseci u SDS-u sve češće pominje u svjetlu moguće kandidature za predsjednika RS nalazi se i aktuelni ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić. Iako je nedavno za ATV izjavio da nema sličnih političkih ambicija, zanimljivo je da Mektić ne odbacuje ni takvu mogućnost.

– Član sam SDS-a i najviših organa stranke i naravno da ćemo u stranci donositi odluke koje su u najboljem interesu SDS-a, ali i vodeći računa o interesima građana. Vidjeću. Ako stranka bude procijenjivala u određenom momentu da na nekom mjestu mogu da doprinesem više, neću tvrdoglavo biti protiv toga – rekao je Mektić za ATV.

Lider SDS-a Vukota Govedarica još ranije je izjavio da on, kao predsjednik najveće opozicione stranke u RS, smatra da bi trebalo da bude kandidat ili za predsjednika RS ili za srpskog člana Predsjedništva BiH.

SrpskaCafe