Roditelji često strahuju da li njihove bebe dovoljno jedu, spavaju i da li uspješno rastu i razvijaju se. Zato su stručnjaci iz časopisa “Parents” objedinili osam znakova zdravih beba.

Beba se smiri kad je dodirnete, kao i kad vam čuje glas

Ovo pokazuje da ste uspjeli da se povežete se sa svojom bebom. Novorođenčad inače mnogo plače, ali je majčin i očev glas nešto što im je mjesecima privlačilo pažnju dok su bili u stomaku pa se to isto dešava i kad se rode.

Kada čuju glas roditelja, u kombinaciji sa ušuškavanjem, nošenjem i maženjem, to bi trebalod a ih umiri i prvi je korak u emocionalnom razvoju.

Dnevno mijenjate i po 10 pelena, a beba dobija na težini

To dokazuje da se beba dovoljno hrani, iako količina popijenog mlijeka iz dana u dan može da varira. Mnoge majke koje doje pitaju se da li je to dovoljno za bebu. Dokaz za to su mokre pelene.

Nakon rođenja bebe važne su i redovne posjete pedijatru, a u međuvremenu pratite punjenje pelena. Nemojte biti opsjednuti količinom svakog obroka jer bebe ne jedu jednako svakog dana pa ni pri svakom obroku. Ključan je sveukupni rezultat – rast težine.

Beba je tiha i pažljiva makar nekoliko puta dnevno

Prve sedmice bebinog života karakterizira hranjenje svaka dva sata i puno spavanja, i do 16 sati dnevno, ali rijetko nekoliko sati “u komadu”. Između tih aktivnosti puno je plača i to je sve. S daljim napretkom beba počinje da uči kako da kontrolira svoje mišiće i fokusira se na nešto, a najčešće su to roditelji. Kada je beba tiha ili “diže uzbunu”, to je znak da prati sve oko sebe i procesira nove informacije. Nakon prvog mjeseca primjetit ćete da počinju da sve više posmatraju svijet i počinju da uče – pa zbog toga povremeno postaju tiše i osluškuju.

Beba se okreće ka novim zvucima i utiša se da čuje

To dokazuje da se razvija bebin sluh i da koristi mozak kako bi raspoznala zvuke. Bebama treba nekoliko sedmica  da nauči da filtrita buku svakodnevnice kakvu su slušali u stomaku. Činjenica je da su neki zvuci interesantniji od drugih, ali se i interesovanje za to s vremenom razvija. Bebinu pažnju prvo će privući muzika, bilo da ona dolazi od igračke ili radija. Kada vidite da beba reaguje na zvuk i pogledom traži njegov izvor, znat ćete da joj se uši i sluh zdravo razvijaju.

Avaz