Јedna od opština koja je uplaćivala novac BN televiziji u proteklom periodu je i opština Šipovo.

Prema ugovoru, koji je sklopljen prošle godine, iz opštinske kase je na račun bijeljinske televizije svakog mjeseca uplaćivano hiljadu maraka.

Umjesto sprovođenja postupka javne nabavke, ugovor sa BN televizijom sklopljen je direktnom pogodbom, čime je prekršeno nekoliko zakona, tvrdi načelnik opštine Šipovo Milan Kovač.

Iznos od 1000 maraka prelazi iznos za direktnu pogodbu, a nikada nisu ni odobrena sredstva za ove namjene, ističe Milan Kovač, načelnik opštine Šipovo.

Odluka o sklapanju ugovora sa BN televizijom nikada nije razmatrana na nekoj od sjednica skupštine opštine, kaže bivši odbornik Stojan Kozomara. I ne samo to, za ovaj ugovor niko od odbornika nije ni znao.

– Nažalost, to nije jedini nenamjenski ugovor. Bivši načelnik je imao običaj da nenamjenski troši sredstva i da to krije od obronika, naglašava Stojan Kozomara, odbornik u SO Šipovo 2012-2016.

Bivši načelnik Milorad Ćirko kaže da je BN televizija opštini slala ponude za medijsko praćenje opštinskih manifestacija, sa iznosom za svaku pojedinačnu manifestaciju, ali da je procijenjeno da je isplativije potpisati ugovor o medijskom praćenju u trajanju od godinu dana, sa paušalnim iznosom od 1000 maraka mjesečno plus PDV. Ipak, ne poriče da nije sproveden postupak javne nabavke.

– Sva suština je bila u tome da se promovišu turistički i previredni potencijali opštine, kako bismo privukli strane i domaće investitore naglasio je Milorad Ćirko, bivši načelnik opštine Šipovo.

Međutim, izvještaji o izvršenju ugovornih obaveza nisu dostavljani, kažu u aktuelnoj opštinskoj administraciji, zbog čega su odlučili da raskinu ugovor.

– Obzirom da BN televizija nije ništa ni izvještavala sa ovog područja, nije imala ni svog dopisnika, očito je da se radi o nelegalnom poslu, poručio je Kovač

I dok bivši načelnik tvrdi da ovaj ugovor nije sklopljen pod političkim pritiskom, aktuelni načelnik odgovara da ne može biti slučajnost to što je ugovor sklopljen upravo sa BN televizijom, sa kojom su ugovore sklapale sve opštine u kojima su načelnici bili iz Saveza za promjene.

RTRS