Sa tačke gledišta MMF-a ostaju podaci o deficitu RS u iznosu od 35 do 40 miliona maraka, a ne 170 miliona kako je napisao glavni revizor Republike Srpske, rekao je Francisko Parodi, rezidentni predstavnik te misije u BiH.

U intervjuu za “Nezavisne novine” o stanju produženog aranžmana MMF-a, on je precizirao da su finansijski izvještaji za 2016. godinu koje su dostavile vlasti Republike Srpske njihovoj misiji tačni.

“Mi smo pogledali Izvještaj o izvršenju budžeta i revizorski izvještaj i zaključili da se izvještaji Ministarstva finansija poklapaju s našima. To znači da su izvještaji vlasti Srpske za nas i dalje validni”, pojasnio je Parodi.

Govoreći o akcizama, Parodi je ponovio da je povećanje akciza potrebno radi finansiranja izgradnje autoputeva i puteva u narednoj godini što je, kako je naglasio, od izuzetne važnosti za BiH jer će novac ulažen u infrastrukturu poboljšati ekonomiju i otvoriti nova radna mjesta. Osim toga, kako je rekao, autoputevi će BiH povezati s Evropom i učiniti je atraktivnijom za ulagače, sniziti troškove transporta i povećati konkurentnost.

Naglasio je da MMF neće dati kredit dok se ne ispune svi uslovi i dok Misija ne obavi uvid u njihovo ispunjavanje.

“Trogodišnji program je i dalje tu, ali moraćemo ponovo pregovarati pregled koji smo dogovorili prošlog novembra”, zaključio je Parodi.

Izvor. NN