Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je reakcija zvaničnog Brisela na referendum o nezavisnosti, koji je u nedjelju održan u Kataloniji, još jednom na površinu izbacila svu neprincipijelnost i dvostruke standarde onoga što se zove međunarodna zajednica.

– Ako Katalonija ne može na referendumu da kaže želi li da ostane u sastavu Španije, kako je Kosovo bez referenduma, jednom deklaracijom, odlučilo da nije u sastavu Srbije? I kako je Kosovo uz sve protivljenje zvaničnog Beograda, dobilo priznanje određenog broja država, koje danas to pravo osporavaju Kataloniji – upitao je Dodik.

On je rekao da je Katalonija pokazala da međunarodno pravo važi samo za odabrane i da će biti primjenjivano selektivno.

– Gledano i sa istorijskog aspekta, Kosovo nikada nije smjelo da dobije priznanja od država koje su to učinile, jer je riječ o srpskoj teritoriji koju su praktično oteli pripadnici albanske nacionalne manjine. Sav apsurd unilateralnog proglašenja Kosova za državu i međunareodnog priznanja jedne takve vještačke tvorevine pokazao je upravo katalonski referendum – istakao je Dodik.

On je rekao da će EU, koja je strateško opredjeljenje države Srbije, morati da odgovori toj istoj Srbiji zašto jedna pravila važe za njene članice, a ne važe za one koje to tek treba da postanu.

– Kršenje i neprimjenjivanje međunarodnog prava najbolje smo osjetili mi u Republici Srpskoj, gdje je takozvana međunarodna zajednica umjesto primjene gotovo urušila jedan međunarodni sporazum svakodnevnim intervenisanjem, čime je stvorila nepodnošljivu BiH – naveo je predsjednik Srpske.

On je ocijenio da međunarodna politika duplih standarda, ponovo protiv Srba a favorizovanje prava bošnjaka muslimana, kod Srba u Republici Srpskoj nije oslabila volju Srpske da odlučuje o svojoj zemlji, već upravo suprotno.

– Takva politika nas je osnažila u uvjerenju da bez autonomije koja nam je dodijeljena u Dejtonu nema ni našeg opstanka – zaključio je predsjednik Republike Srpske.

Izvor: SRNA/RTRS