Prijedorski i bihaćki voćari, njih 14, od jučer na malom gradskom trgu, na privredno-turističkoj manifestaciji „Dani voća“, koju treći put zaredom organizuje Udruženje voćara Prijedor, izlažu i prodaju šljive, kruške, jabuke, prirodno cijeđene sokove… Izneseno je bukvalno sve ono što nisu uništili aprilski mraz i kasnije suša.

Smanjen prinos

Mladen Marjanović, predsjednik Udruženja voćara Prijedor, podsjetio je na činjenicu da je aprilski mraz uništio 90 posto roda.

– Zato je i ovako štura ponuda na štandovima. Malo ih je imalo sreće da nešto više ubere iz svojih voćnjaka – kaže Marjanović, koji je s dva i po hektara imao prinos od šest umjesto očekivanih oko 80 tona šljive, kruške i jabuke.

Sličnu štetu bilježi i Ilinka Macura, predsjednica Skupštine Udruženja prijedorskih voćara i vlasnica dva voćnjaka, iz kojih je od očekivanog roda od oko 40 tona ubrala oko tri tone kruške i samo tonu šljive.

– Posljednje četiri godine imamo smanjen prinos, ali nikad nije bilo gore kao ove godine – ističe Macura.

Malo pomoći

Gubitke bilježi i kozarački voćar Nihad Forić, koji na jednom hektaru ima plantažu od oko hiljadu stabala višnje.

– U posljednje dvije godine mraz i suša su uništili gotovo kompletan rod. Procijenjena šteta iznosi oko 45.000 maraka. Od obećanih 7.500 maraka, od resornog ministarstva Vlade RS dobio sam samo 750 maraka. Ove godine, vjerovatano, neće biti ništa, tako da u saniranju štete i pokrivanju dijela uloženih troškova računamo na pomoć lokalne zajednice – govori Forić, koji je u voćnjaku imao tri tone višnje.

Količine koje nije prodao u svježem stanju prerađuje u sok i liker od višnje.

Voćare je jučer obišao gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, koji je najavio pomoć voćarima iz gradskog budžeta u saniranju dijela šteta da bi održali proizvodnju. Za narednu godinu očekuje se i nabavka hladnjače. „Dani voća“ u Prijedoru traju do nedjelje.

Štete veće od 800.000 KM

Tatjana Marić, šefica gradskog odsjeka za poljoprivredu, rekla je da je aprilski mraz u voćnjacima na području Prijedora prouzrokovao štete koje su veće od 800.000 maraka. Intenzivnom proizvodnjom bavi se stotinjak voćara, a u sistemu poticaja Grada su zasadi veći od hektara.

Avaz