Hrvatski novinar Zoran Šprajc odlučio je na sebi svojstven način da prokomentariše otvaranje ponuda za nove borbene avione, prenosi “Indeks”.

“Ponude su poslale četiri zemlje. Tako Sovjetski savez nudi eskadrilu svojih najboljih ratnih lovaca Jak-9. Jakovljevi su se dokazali na svim bojištima, lete brzinom od 600 km/h, a u naoružanju imaju top od 20 milimetara. Cena je povoljna, ali MORH će se verovatno odlučiti za nekog proizvođača zapadnih saveznika”, započeo je.

Potom se prebacio na meseršmit BF 109, izuzetno moderan lovački avion, prvi s monokl kabinom, kojem se kotači mogu uvlačiti.

“Naoružan je s dva mitraljeza i jednim topom od 20 mm. Dokazali su se u španskom građanskom ratu, a nemački letački as Erih Hartman u njemu je osvojio 352 vazdušna dvoboja. ‘Das avion’, što bi rekli”, dodao je.

Sledeći koji je spomenuo bio je bombarder “spitfajer supermarin”.

“Reč je o jednom od najbržih aviona na svetu koji leti brzinom od 750 km/h, izgrađen je od lakih legura, a krila su mu prekrivena čvrstim platnom. Naoružan je s četiri fiksna mitraljeza i dva fiksna topa od 20 mm, a može nositi čak dve bombe ispod krila”, nastavio je.

Jednako interesantna je i američka ponuda, ne samo zbog ponude, nego najviše zbog Amerike, rekao je Šprajc i dodao da Amerikanci Hrvatskoj nude P-51 mustang, lovački avion brži čak i od spitfajera.

“Mustang ide do 755 km/h i s najvećim dometom od čak 2700 kilometara. Naoružan je s čak šest mitraljeza, nekoliko projektila, a može nositi oko 450 kilograma bombi. To je i najskuplji avion u ponudi, ali Amerikanci uz njega nude i obilazak Bele kuće, što će se sigurno svideti državnom vrhu”, dodao je.

A onda je poentirao.

“Iz režije me sad upozoravaju da su to ponude koje su pristigle na takmičenje iz 1945, ali nema veze, ionako živimo negde u tom vremenu, kojekakvi fantomi i gripeni od 500 miliona evra su za neke moderne države, a ne za zemlju gde još uvek raspravljamo ko su bili ustaše i Švabe, za zemlju gde župan mlati ženu, dožupan novinare i nikom ništa, osim narodu koji kao i 45. beži prema Blajburgu i dalje prema zapadnim saveznicima”, zaključio je Šprajc.

B92