Gradska uprava u Bijeljini je za medijske usluge u promociji svog rada u ovoj godini planirala 170.000 maraka, od čega najveći dio finansijskog kolača odlazi BN TV.

U prošloj godini, vjerovatno zbog izbora, bili su izdašniji, za medije je izdvojeno 220.000 maraka i opet najviše za BN TV.

Tako je godinama u tom dijelu Republike Srpske. Za lokalne medije u Bijeljini novac koji se izdvaja za BN TV je misaona imenica.

U pitanju su milionska sredstva u posljednjih 15 godina.

Opozicioni odbornici ističu da je Gradska uprava u Bijeljini posebno izdašna prema BN televiziji kad su budžetska sredstva u pitanju. Tvrde – ionako velika sredstva se u izbornoj godini znatno povećaju za BN TV.

– Iako imamo lokalnih televizija koje se nalaze na rubu egzistencije, većinu tih tendera, poslova dobija BN TV. 160.000 maraka je veoma visok nivo sredstava koji je u toku ove godine po zaključenim tenderskim ugovorima otišao BN TV, kaže Dragan Knežević, odbornik SNSD.

U Gradskoj upravi kažu da su u prošloj godini za medije izdvojili 220.000 maraka, a u ovoj 50.000 manje. Raspodjela sredstava, tvrde, ide u skladu sa zakonskom, tenderskom procedurom.

– U ovoj godini je planirano 170.000 maraka za medijsko promovisanje, da ga tako nazovem u cjelini. Ove godine je za BN dato 90.000 maraka. Vjerovatno će do kraja godine biti i više, napominje Slavko Bašić, načelnik Odjeljenja za finansije Gradske uprave u Bijeljini.

– Postoje potvrde da i preduzeća koja su u nadležnosti grada Bijeljina izdvajaju visoka sredstva za finansiranje BN TV, poručuje Knežević.

Bijeljinska NTV Arena u ovoj godini nije dobila ni marku iz gradskog budžeta, kaže vlasnik te medijske kuće Darko Milošević , i dodaje da su tenderske procedure farsa.

– Ugovori su sklapani uglavnom direktnom pogodbom, bez objavljivanja. Traje to godinama, a intenzivirano je u posljednje tri , četiri godine a povezano je sa političkom opcijom koja je izabrala jedan medij preko koga će da plasira neke svoje ideje, navodi Milošević.

– U prošlogodišnjem budžetu kabinet gradonačelnika imao je za informisanje 200.000 maraka , mi nikada nismo dobili dogovor, iako smo tražili, kome su otišla ta sredstva, ističe Knežević.

Upućeni u zbivanja u Bijeljini kažu da se ponekad i na BN TV mogu vidjeti prilozi o neasfaltiranim ulicama ili rupama na kolovozu, obično u vrijeme kada kasne isplate novca iz gradske uprave za tu medijsku kuću. Kada novac legne na račun BN televizije, slike iz Bijeljine opet su u svijetlim bojama.

RTRS