Sud BiH oslobodio je danas prvostepeno komandanta tzv. Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića po svim tačkama optužnice za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine.

Orića i Muhića optuženica je teretila da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u januaru 2016. godine, a nakon iznošenja završnih riječi Tužilaštva BiH 29. avgusta, okončano je iznošenjem završnih riječi odbrane 12. septembra.

Tužilac Miroslav Јanjić rekao je tokom iznošenja završne riječi da je Tužilaštvo, na osnovu dokaza i iskaza svjedoka, utvrdilo i dokazalo da su optuženi počinili krivična djela koja su im stavljena na teret.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Makusmić rekao je da Tužilaštvo BiH nije van razumne sumnje dokazalo Orićevu i Muhićevu krivicu.

Kasipović: I vrijeme i vakat da se prestane ćutati

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović izrazio je danas bojazan da oslobađajuća presuda Naseru Oriću može biti i kolektivna, iako je riječ o prvostepenoj i pojedinačnoj presudi, te upitao da li su zaista za sve zlo koje se dogodilo krivi samo jedni, a potpuno nevini drugi.

Kasipović je istakao da najavljena žalba Tužilaštva BiH na presudu možda daje nadu u pravo i pravdu.

On je podsjetio da tri godine na čelu Ministarstva pravde nikada nije komentarisao sudske presude, smatrajući da time doprinosi pravu i pravdi.

“Objavljivanjem presude, dođe vrijeme kada se ne može ćutati. I vrijeme. I vakat. A ovo je, uvjeren sam, taj trenutak”, rekao je Kasipović, saopšteno je iz Ministarstva pravde Srpske.

On je dodao da je na raspolaganju svima koji ga žele teretiti za eventualni uticaj na pravosuđe, ističući i ovom prilikom trajnu opredijeljenost da svako treba da odgovara za počinjeni zločin.

Budući da, kako je naveo, ne pripada narodu iz kojeg su u ovom slučaju žrtve, a ni onima kojem se sudi, on je istakao da valjda ne može biti optužen za pristrasnost.

“Sudeći prošlosti, a na temelju zakona, ipak dajemo nadu budućnosti. Ovakvom presudom, možda smo učinili korak nazad. Ne zaboravimo to!”, poručio je Kasipović.

Debevec; Sud BiH radi profesionalno i u skladu sa ponuđenim dokazima

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec izjavio je danas da ova pravosudna institucija radi profesionalno, u skladu sa ponuđenim dokazima Tužilaštva BiH, a ne na osnovu političkih i medijskih spekulacija i pritisaka.

Debevec je rekao da je očigledno da su ponuđeni dokazi Tužilaštva BiH bili nedovoljni za donošenje osuđujuće presude, što će biti naknadno preispitivano u žalbenom postupku.

On je napomenuo da je presuda donesena odlukom sudskog vijeća, a ne sudije pojedinca, te da vijeće donosi odluke većinom glasova, prenosi Birn.

Debevec je rekao da Sud BiH ne može da komentariše nepravosnažne sudske odluke na koju će, kako kaže, izvjesno biti uložena žalba, te o kojoj će sigurno konačna odluka biti donesena u drugom stepenu.

OSUDE OSLOBAĐAЈUĆE PRESUDE ORIĆU

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je oslobađajuća presuda Naseru Oriću dokaz da nema kazne za zločine nad Srbima i da je samo dovoljno da Bošnjak sudi Bošnjaku i on će biti oslobođen.

Dodik je naglasio da su svjedoci zastrašivani svih devet godina koliko je trajalo suđenje.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Banjaluci da je nakon oslobađajuće presude komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću nestalo posljednje zrno povjerenja u rad pravosuđa BiH.

Cvijanovićeva je rekla novinarima da je ova presuda Suda BiH katastrofalna, skandalozna i sramotna, donesena uprkos svim svjedocima i dokazima koje ne posjeduju samo pravosudne institucije BiH, već i mnogi stranci, strane službe i ambasade u BiH.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ocijenio je danas da je izricanje oslobađajuće presude bivšem komandantu Armije RBiH Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću konačna potvrda neprofesionalnog, selektivnog i političkog rada pravosuđa Bosne i Hercegovine.

Čubrilović je istakao da je oslobađajuća presuda Oriću, uprkos brojnim svjedočenjima i iskazima o gnusnim zločinama jedinica pod njegovim vođstvom nad Srbima u Podrinju, poraz pravosuđa Bosne i Hercegovine i pokazatelj da pravde, kada su u pitanju zločini nad nedužnim srpskim civilima i vojnicima, nikada nije bilo, niti je može biti u ovako nakardnom pravosudnom sistemu.

Poslije današnje presude Suda BiH da komandant takozvane Armije BiH u Srebrenici Naser Orić bude oslobođen krivice za zločine nad Srbima, definitivno je manje BiH, ocijenio je za Srnu član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

“Pravosudne institucije su ovim potezom pokazale da postoje za njih prihvatljive i neprihvatljive stvari, a očito je neprihvatljivo kazniti nekoga za zločine nad Srbima”, rekao je Ivanić.

On je naveo da je nevjerovatno da su mnogi od srpskih komandanata bili kažnjavani po komandnoj odgovornosti, a da za hiljade ubijenih civila na prostoru Srebrenice nije odgovarao čovjek koji je tim jedinicama komandovao.

“To jednostavno znači da je Sud BiH prihvatio izjavu koju je svojevremeno dao poglavar Islamske zajednice BiH da je isto kažnjavati Bošnjake za zločine nad Srbima i zatvorenika iz Aušvica jer se borio protiv zlotvora”, konstatovao je Ivanić.

On kaže da je to strašno, ali da je ta logika očito dominantna u pravosudnim institucijama BiH.

“Zato u ovoj zemlji još dugo neće biti istinskog pomirenja. Potpuno je nerealno očekivanje da Srbi prihvate da za zločine nad njihovim narodom niko nije odgovoran. To je pitanje vlastitog samopoštovanja”, naglasio je Ivanić.

Radojka Filipović, predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Bratunac, koja je prisitvovala izricanju oslobađajuće presude ratom komandantu srebreničkih muslimana u Sudu BiH ocijenila je kao nepravdu za žrtve. Naglasila je da su 1992. godine muslimani iz Srebrenice, predvođeni Naserom Orićem došli u njeno dvorište, u njenu kuću, i ubili joj supruga, jetrvu, svekrvu i njenih dvoje djece odveli u zatvori. Poručila je da u BiH nema pravde.

– Danas su ga oslobodili, a slobodan je 25 godina – kaže Filipovićeva.

Bane Vasiljević, predsjednik Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Srebrenica, kazao je da bez obzira što je Orić oslobođen “on je za srpski narod iz Srebrenice i dalje ratni zločinac”.

Oslobađajuća presuda Naseru Oriću predstavlja dovoljan impuls da se definitivno održi referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH u Republici Srpskoj, smatra predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović. On je naglasio da ovako katastrofalna presuda znači “smak pravosuđa u BiH”.

Mitrović kaže da oslobađanje Nasera Orića predstavlja “dno dna” i da onda više nema potrebe za procesuiranjem ratnih zločina nad Srbima, jer će poučeni ovim iskustvom svi biti oslobođeni.

– U slučaju presude Naseru Oriću dominirala je politika, jer u ovom slučaju postoji sasvim dovoljno dokaza za osuđujuću presudu – zaključio je Mitrović.

Predsjednik BORS-a Milomir Savčić rekao je da oslobađanje Orića predstavlja krah i sumrak pravde u BiH i legalizaciju zločina nad Srbima. Naveo je da će se ovom presudom legalizovati zločin nad Srbima i otvoriti lov na Srbe u kojem će mnogi nevini Srbi stradati od Suda i Tužilaštva BiH.

– Ovo je stvarno postalo opasno – rekao je Savčić.

On je istakao da je ovo krah pravde, pogotovo kada je riječ o srpskim žrtvama, jer postoji ne malo slučajeva gdje su potpuno nevini ljudi osuđeni bez ijednog dokaza ili sa potpuno lažnim dokazima koje je Sud BiH prihvatio kao vjerodostojne i izricao drakonske kazne.

Imajući u vidu kako je tekao proces Oriću, sa ogromnim pritiskom na svjedoke, Savčić je naglasio da “svi Srbi u bilo kojim institucijama treba debelo da se zamisle”.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić, povodom oslobađajuće presude komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću, pozvao je sve institucije Republike Srpske i Srbe u zajedničkim organima BiH da preduzmu sve pravne korake da se onemogući dalje ponižavanje, šikaniranje i omalovažavanje srpskih žrtava i naroda, te da se zaustavi pravno nasilje i sudski teror nad Srbima u BiH.

“Sud BiH treba ukinuti i, ako je potrebno, takvu odluku donijeti organizovanjem referenduma”, poručio je Grujičić.

On je rekao Srni da o kvalitetu rada i nezavisnosti pravosuđa BiH govori podatak da su svi znali kakva će biti presuda Oriću prije njenog objavljivanja, što je pokazatelj koliko je to pravosuđe “nepristrasno”.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović ocijenio je da oslobađanje Orića pokazuje da se ulazi u fazu potpunog nepovjerenja u pravosudne institucije koje bi trebalo da čuvaju i štite istinu.

Istakao je da je sramotno da je čovjek koji je kriv i odgovoran za stradanja ogromnog broja Srba danas oslobođen.

– Pravda je možda spora, možda nije u datom momentu dostižna, ali smo ubijeđeni da će pravda kad-tad dobiti pravni i normalni epilog – istakao je Borenović, i dodao ,da ovakvu odluku Suda BiH smatra skandaloznom.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da nakon oslobađajuće presude Naseru Oriću u Srpskoj nije potreban nikakav referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH, jer je ovo dovoljno da se konstatuje krah pravosuđa BiH.

– Ovo je u principu referendum o pravosuđu u BiH, jer ovakva presuda najavljuje krah pravosuđa BiH – rekao je Stevandić.

Prema njegovim riječima, tamo gdje je svima jasno u Republici Srpskoj, FBiH i međunarodnoj zajednici da postoje nesporni zločini, imena žrtava, brutalnosti i sve ono što se povezuje sa najnegativnijim ratnim dešavanjima – ne vrijedi za Sud BiH.

– Ali, zato su spremni da tamo gdje ne postoje nikakvi dokazi, nikakvi materijalni pokazatelji pokrenu lavinu optužbi i postupaka da bi se svakom iole značajnijem Srbinu sudilo ili Sud koristio kao metod političkog i svakog drugog pritiska – zaključio je Stevandić.

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Božica Živković Rajilić smatra da oslobađanje Orića predstavlja poraz i kraj Suda BiH.

– Desetine mrtvih – žrtava Nasera Orića i njegove jedinice na području Podrinja, ali i po drugim ratištima ništa ne znače za Sud i Tužilaštvo BiH. Oni su unaprijed instruisani da zločinci budu oslobođeni i da se prikažu kao oslobodioci i heroji, a za srpske žrtve u ovoj zemlji niko ne mari – rekla je Rajilićeva.

Ona je navela da je poruka da su Srbi legitimne mete, koje može da ubija kako i ko hoće i da za to nikada neće odgovarati.

– Taj sud ne treba nikome, tako radeći, pogotovo ne Srbima i treba na svaki način gledati kako da se taj sud uništi ili da se bar Srbi izuzmu iz ikakvog učešća i saradnje sa tim sudom – zaključila je Rajilićeva.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić rekao je da oslobađajuća presuda Oriću ukazuje da u BiH nema pravde i prava, a ako njih nema onda nema ni države, te poručio da je neminovno pravosuđe vratiti u okvire Dejtonskog sporazuma.

– Zadatak nas političkih partija iz Republike Srpske je da kao jednu od prvih mjera preduzmemo na nivou BiH da se uradi reforma pravosuđa koja će odgovarati Dejtonskom mirovnom sporazumu – rekao je Pavić.

Istakao je da je žalosno da su porodice poginulih danas morale slušati takvu presudu i takvo obrazloženje, dodavši da se prema ponašanju Orića tokom cijelog procesa moglo vidjeti da je on već unaprijed znao kakva će odluka biti donesena.

– Mi u Republici Srpskoj ovakve sudove više niti možemo trpjeti ni priznavati i zato su neophodne mjere da se što hitnije izvrši reforma pravosuđa – poručio je Pavić.

On je istakao da je oslobađajuća presuda Oriću bila i očekivana i da je to vrlo žalosno za pravosuđe BiH, podsjetivši da je bilo i ranije sličnih odluka.

– S obzirom na stav političkog suda Haškog tribunala, moglo se i očekivati da bude donesena ovakva presuda i da će se Sud BiH povesti istom politikom – kaže Pavić.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je da iza oslobađajuće presude Oriću stoji snažan uticaj bošnjačke politike, predvođene Bakirom Izetbegovićem i da je riječ o porazu pravosuđa BiH. Naglašava da je to pokazatelj da se pravosudne institucije na nivou BiH stavljaju u službu bošnjačkog naroda i da to nije put kojim BiH treba da ide.

Kojić je napomenuo da je proces protiv Orića pratio niz kontroverzi, te podsjetio da je Orića u Predsjedništvu BiH primio Bakir Izetbegović koji mu je obećao oslobađanje, kao i da je postojao veliki uticaj na svjedoke u toku postupka.

Prema njegovim riječima, u ovom slučaju postoji “nešto što se iza brda valja”, a to je snažan uticaj bošnjačke politike predvođene Izetbegovićem da Srebrenica i srednje Podrinje bude isključivo rezervisano samo za Bošnjake kao žrtve, a Srbe kao zločince.

– Bošnjaci pokušavaju da drže taj stereotip i pored brojnih dokaza o počinjenim ratnim zločinima nad Srbima – istakao je Kojić.

Ističe da pred bh. pravosudnim institucijama nema nijedne osuđujuće presude za stradanje 2.428 Srba, oko 50 djece i oko 180 žena u Podrinju.

– U konkretnom predmetu imamo slučaj ubistva tri lica srpske nacionalnosti, bezbroj dokaza, ali i to nije bilo dovoljno Sudu BiH da donese osuđujuću presudu – rekao je Kojić.

On je istakao da je očigledno da je presuda Suda BiH zasnovana na nepravdi, te zapitao da li je ovo put kojim BiH treba da ide.

– Porodice srpskih žrtava iz Podrinja nisu još dočekale pravdu i kako one mogu da vjeruju takvim pravosudnim institucijama – istakao je Kojić.

Kojić očekuje da će se Tužilaštvo BiH žaliti na ovu prvostepenu presudu i da će u drugostepenom vijeću Suda BiH “sjediti razumni, apolitični ljudi koji će donijeti razumnu i na pravu i pravdi zasnovanu presudu”.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić rekao je da se izricanjem oslobađajuće presude Oriću, BiH vraća u Srednji vijek kada su tadašnje okupacione turske snage mogle da ubijaju, pljačkaju, otimaju i proganjaju srpsko stanovništvo i za to nikome ne odgovaraju. On smatra da politički predstavnici Srba u BiH, bez obzira na kom su nivou vlasti, moraju da sjednu i da se ozbiljno dogovore kojim putem se u BiH može dalje ići.

– Evo i ovdje u ovom slučaju, kada se oslobađa neko za koga postoje toliko uvjerljivi dokazi da je lično bio uključen u brojne zločine koji su počinjeni nad srpskim stanovništvom u Podrinju, Srebrenici, sud nalazi za shodno da takvu osobu oslobodi bilo kakve odgovornosti – rekao je Đokić.

On je istakao da to još jednom stavlja veliku ružnu mrlju na Sud BiH i “zahtijeva da se u ovoj zemlji svi trgnu i da vide u kom pravcu sve ovo ide”.

– Na ovakav način se u ovoj zemlji teško može razvijati povjerenje u institucije, njihovu objektivnost i pravičnost i zato su potrebno ozbiljne promjene – kaže Đokić.

Potpredsjednik Socijalističke partije Živko Marjanac ocijenio je da je izricanje oslobađajuće presude bivšem komandantu takozvane Armije BiH Naseru Oriću zasnovano na dvostrukim aršinima pravosuđa BiH.

Marjanac je rekao Srni da se dvostruki aršini pravosuđa BiH pokazuju time, jer su Srbima za mnogo manja krivična djela izricane drakonske kazne, što je neshvatljivo.

Delegat u Domu naroda PS BiH Dragutin Rodić izjavio je da je razočaran i tužan zbog oslobađajuće presude Naseru Oriću, jer takva odluka Suda BiH predstavlja jasan dokaz da u BiH nema pravde za zločine počinjene nad Srbima.

“Za mene je sasvim razumljiv komentar i ogorčenje porodica srpskih žrtava. Iskreno moram da kažem da sam razočaran, da ne kažem da sam i tužan, jer ako želimo pravdu i pomirenje u BiH onda moramo da vodimo računa i o krivcima koji su svojim djelima činili ono što nije primjereno uopšte, a pogotovo kada su ratni zločini u pitanju”, rekao je Rodić.

Srpska radikalna stranka “Dr Vojislav Šešelj” smatra da je izricanje oslobađajuće presude Oriću još jedan u nizu dokaza da pravde nema kada je riječ o zločinima nad Srbima.

– Oslobađajuća presuda, kada se ima u vidu karakter i težina zločina Nasera Orića, zaista je sramna. Sramno je i to što su srpske žrtve danas ponovo stradale, ovoga puta od pravosuđa BiH – rekao je predsjednik SRS Dragan Đurđević.

On smatra da se drugačiji ishod suđenja nije mogao ni očekivati, imajući u vidu dosadašnje iskustvo kada je riječ o procesuiranju zločina nad Srbima.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić izjavio je da je oslobađajuća presuda komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću dokaz da u BiH ne postoji i ne funkcioniše pravna država i da su zbog selektivne pravde ostali nekažnjeni brojni veliki zločini koji su počinjeni nad Srbima u posljednjem ratu.

“I dok su mnogim Srbima bez ikakvih dokaza u Sudu BiH izricane drakonske kazne, sa druge strane brojni teški zločini počinjeni nad Srbima i dalje ostaju nekažnjeni”, ukazao je u pisanoj izjavi Bosić.

Banjalučki advokat Milan Petković rekao je da ne bi smjela opstati presuda Suda BiH o oslobađanju Orića i Muhića. On je dodao da je uvijek teško komentarisati presude dok se ne pogledaju detalji presude u kojima su razlozi zbog čega su optuženi oslobođeni, te izrazio nadu da će Tužilaštvo BiH sačiniti žalbu na ovu presudu kvalitetno i savjesno, te ukazati na sve propuste ukoliko ih je bilo kod prvostepenog suda.

Zamjenik predsjednika NDP-a Krsto Јandrić rekao je da je pravosuđe BiH u totalnom fijasku nakon što je Sud BiH prvostepeno oslobodio Nasera Orića za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine. Јandrić je rekao da je time fijasko doživjela i cijela BiH, jer se godinama, uprkos toliko dokaza, obim krivičnih djela pokušava smanjiti na neke pojedinačne slučajeve.

Izvor: Agencije