Voćari sa područja Potkozarja poručuju da nikada nisu imali težu godinu budući da je aprilski mraz vožnjacima naneo totalnu štetu.

Šteta je pričinjena na 89,92 hektara voćnjaka, a procenjuje se čak na 800.000 maraka.

Savan Panić iz Lamovite kaže da bi ova godina trebalo da bude vrhunac njegovog decenijskog bavljenja voćarstvom. Međutim, zbog vremenskih uslova dogodilo mu se sasvim suprotno.

– U desetoj godini, prinosi bi trebalo da su najbolji, ali ništa nije ostalo. Uložili smo u sisteme za navodnjavanje i sredstva za zaštitu i imamo trošak, koji ne možemo pokriti – priča Panić, koji ima voćnjak jabuka, krušaka i šljiva na površini oko dva hektara.

Ništa bolje ovo godine nije prošao ni voćar iz sela Babići Dragutin Vujković.

– U našem kraju, teško da se mogla pronaći jabuka za pojesti. Ja imam zasad jabuka na jedan i po hektar već 19 godina, i ne planiram da širim voćnjak. Smatram da je to površina koju mogu bez većih ulaganja i troškova da iskoristim – kaže Vujković.

Ovogodišnjom količinom ubranog voća razočaran je i Ilinka Macura koja ima voćnjak u selu Božići.

– Od mogućih 15 do 20 tona viljamovke ubrali smo 2 tone, a od 15 tona očekivinih šljiva ubrali smo samo jednu tonu – kaže ogorčeno ona.

Dodaje da je ono malo voća što je ostalo nakon mraza i suše, veoma sočno, ali da se nije mnogo razvilo.

Predsednik Udruženja voćara Prijedor Mladen Marjanović očekuje da će voćarima pomoći grad Prijedor i Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede RS.

– Takođe i prošle godine aprilski mraz nam je naneo štetu. Nakon toga Ministarstvo poljoprivrede nam je isplatilo naknade koje su iznosile oko 400 KM po hektaru. Sa duge strane naša ulganja po hektaru voćnjaka iznose oko 8.000 KM – tvrdi Marjanović i dodaje da u ovom Udruženju ima oko 70 voćara.

Šef Odeljenja za unapređenje poljoprivrede grada Prijedora Tatjana Marić izjavila je da je lokalna uprava zaustavila isplatu podsticaja i subvencija, koje će preusmeriti za saniranje štete od mraza.

– Tako da ćemo, osim najave Ministarstva poljoprivrede, koje će štete od elementarnih nepogoda sanirati nabavkom i distribucijom dizel goriva i mineralnog đubriva, pokušati kao lokalna zajednica da namirimo deo štete za sve korisnike koji imaju intenzivne zasade voća – poručila je Marićeva.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da će naredne godine ova lokalna zajednica pokušati obezbediti hladnjaču u kojoj bi prijedorski voćari mogli da sačuvaju svoje plodove voća od propadanja.

Malinari nezadovoljni cenom

Prijedorski malinari kažu da im mraz nije uzrokovao štetu, ali da jeste veliki pad otkupne cene malina.

Porodica Habibović u Hambarinama ima pet i po dunuma zasada malina.

– Imamo prinose do 3 tone malina po dunumu. Velike gubitke imamo zbog duplo manje otkupne cene. Prošle godine ona je bila 3,30 KM, dok je sada 1,70 KM – kaže Lejla Habibović.

EuroBlic