Na Mrakovici je završen sastanak predsjedništva DNS-a i SNSD-a.

Predsjedništva SNSD-a i DNS-a zaključila su danas da je cilj ove koalicije apsolutna pobjeda na opštim izborima 2018. godine.

Lideri SNSD-a Milorad Dodik i DNS-a Marko Pavić rekli su novinarima nakon sjednice da bi apsolutna pobjeda značila trijumf kandidata ovih stranaka za predsjednika Republike Srpske, člana Predsjedništva BiH iz Srpske, većinu u Narodnoj skupštini i izbor 10 poslanika u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Pavić nakon današnjeg sastanka na Mrakovici rekao kako je zadovoljan današnjim sastankom predsjedništva DNS-a i SNSD-a i da 20 godina koalicionog djelovanja jasno govori o privrženosti ovom vidu saradnje i u budućnosti.

Dodik je takođe izrazio zadovoljstvo zajedničkim radom koalicije SNSD-DNS u posljednjih 20 godina.

“DNS i SNSD su se pokazali kao stabilni koalicioni partneri. Djelovanje koje smo imali u posljednjih 20 godina je dobra garancija za rad u budućnosti, a sličan sastanak ćemo imati i sa Socijalističkom partijom”, rekao je Dodik i podsjetio da je koalicija ove dvije partije najdugotrajnija na Balkanu.

Pavić je rekao i kako je zajednički stav dva predsjedništva da je presuda Oriću duboko razočaravajuća i dodao da je rad pravosudnih organa u BiH za svaku osudu.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nakon sastanka rekao je kako je zadovoljan koalicionim radom i da je koalicija SNSD-DNS najduža koalicija na Balkanu.

– U narednih 30 dana analiziraćemo odnose ove dvije partije u lokalnim sredinama s ciljem da oni u budućnosto budu još bolji, rekao je Dodik.

Dodik je najavio danas da će predložiti mjere kojima bi bio suspendovan rad Suda i Tužilaštva BiH na teritoriji Republike Srpske.

“O tim mjerama ćemo razgovarati sa svim srpskim političkim predstavnicima. One će biti rigorozne nakon današnje oslobađajuće presude Suda BiH komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću”, rekao je Dodik na Mrakovici.

Predsjednik Srpske istakao je da sve u BiH mora biti vraćeno u ustavne okvire.

Na zajedničkoj sjednici predsjedništava SNSD-a i DNS-a na Mrakovici naglašeno je da će institucije Republike Srpske i njihov rad biti branjeni svim sredstvima.

“Protiv smo blokade Narodne skupštine Republike Srpske i nasilja kao načina političkog djelovanja. U Republici Srpskoj postoji skupštinska većina koja želi da radi, što po svaku cijenu mora biti omogućeno”, rekao je novinarima Dodik nakon zajedničke sjednice predsjedništava SNSD-a i DNS-a.

Izvor: RTRS/SRNA