Prema rezultatima istraživanja, izgradnja nove prijedorske zaobilaznice – nadvožnjaka bila je u potpunosti opravdana, jer je njenim otvaranjem znatno rasterećen saobraćaj na ulasku u grad, kao i gužve u centru kroz koji prolazi magistralni put prema Sanskom Mostu.

Zbog izuzetne efikasnosti jednog od najvažnijih infstrastrukturnih projekata na ovom području, Grad Prijedor uputio je zahtjev resornom ministarstvu i Putevima Republike Srpske da se putni pravac od nadvožnjaka do mosta na rijeci Sani proglasi dijelom magistralnog puta.

Već više od godinu dana, nova prijedorska zaobilaznica u naselju Pećani, jedna je od najfrekventijih saobraćajnica u Prijedoru. Vozači kažu da je ova zaobilaznica, u dužini od pola kilometra, trajno rješenje za saobraćajnu gužvu na

Rezultati istraživanja su potvrdili da je izgradnjom nadvožnjaka koji se sa jedne strane priključuje na magistralni put Banjaluka-Prijedor-Novi Grad, a sa druge obezbjeđuje novi ulaz prema centru grada, došlo do značajnog rasterećenja putničkog i teretnog saobraćaja u Prijedoru.

Prema riječima Radana Vukadinovića, načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove, stručnom analizom je potvrđeno da je saobraćajno opterećenje ispod podvožnjaka smanjeno za 25 do 30 odsto.

Zbog efikasnosti nadvožnjaka, Grad Prijedor je nadležnim institucijama podnio zahtjev za prekategorizaciju putnog pravca koji nadvožnjak povezuje sa centrom grada.

Vukadinović je rekao da je Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine Prijedora uputilo zahtjev, tj. inicijativu Ministarstvu saobraćaja i veza i Putevima Republike Srpske da se potez od nadvožnjaka kroz Pećane do mosta na Sani proglasi dijelom magistralnog puta. Dodao je i da očekuju da će dobiti pozitivan odgovor i da će inicijativa biti prihvaćena.

Prijedorski nadvožnjak izgrađen je sredstvima Vlade Srpske, uz podršku Grada Prijedora.

RTRS