Putevi i ulice prijedorskih naselja puni su rupa i u najgorem su stanju do sada. Nadležni kažu da je razlog što mesecima nije bilo izvođača radova, jer su se na tender za održavanje puteva prijavila dva preduzeća i pokrenula dugotrajni spor.

Međutim, Prijedorčani poručuju da su očajni te da strahuju da u zimskim uslovima neće moći ni izaći iz svojih naselja.

Oni koji žive u Aerodromskoj ulici kažu da nikada nije bilo gore. Ova ulica dužine oko jednog kilometra, obilaznica je za vozila koja iz Kozarske Dubice idu za Banjaluku.

Mladen Trninić kaže da se ne seća kada je nasipan ovaj makadamski put.

– Ovuda idu kamioni sa drvima. Od prašine se ništa ne vidi, kao da smo u pustinji. Pozivam gradske oce da dođu kod mene u julu i ja ću im ispeći prase ili jagnje, pa da sednemo vani da vide kako je ovde – poručuje Trninić.

Meštani ove ulice kažu da prašinu pokupi kiša, ali i napravi lokve u rupama. Tvrde da tada najmlađi, dok idu u školu, budu mokri i blatnjavi do leđa. Pričaju da je pre nekoliko dana kamion sa priključnom mašinom poravnao gornji sloj puta.

– Nasipali nisu, a i kada nasipaju prođu samo Aerodromskom ulicom, dok u ove sporedne ulice, u kojima su izbeglice, nikada ne idu – tvrdi meštanin Vojo Bratić.

I meštani naselja Glavica kažu da se ne mogu pohvaliti putnom infrastrukturom.

– Nedavno je kamion ovaj put malo zagrebao i poravnao, ali pitanje je kako će biti nakon kiša – kaže meštanin ovog mesta.

Dodaje da meštani nisu naišli na razumevanje kada su tražili da se asfaltira par stotina metara puta koji od Palančišta vodi od Stočne pijace, ali i njihovog naselja.

U lošem stanju je i jedna od najprometnijih saobraćajnica, Ulica Milana Vrhovca. Nju svakodnevno koriste i vozila bolnice kada idu za Banjaluku.

– Rupe se ne mogu izbeći, njih su malo popunili asfaltom proletos, ali veoma tanko, kao da ništa i nije urađeno – kaže vozač Dragan Marić.

Na loše puteve svakodnevno upozoravaju i stanovnici ostalih mesta, kao što su gradska ulica Petra Petrovića Njegoša, Stari Grad, Puharska, Donji Orlovaci, Saničani i Tomašica.

Iz gradske uprave Prijedora kažu da je u toku redovno održavanje puteva i ulica te da su izdali naloge za sanaciju prioritetnih ulica.

Načelnik odeljenja za saobraćaj Radan Vukadinović kaže da ni prolećni radovi nisu završeni na vreme.

– Upoznati smo da je stanje puteva u određenim naseljima loše i to nam je prioritet u sanaciji. To stanje je direktno prouzrokovano sukobom između domaćih izvođača radova u smislu njihovih primedbi, žalbi i prigovora koji su „rastegli“ potpisivanje ugovora do sredine jula meseca – objašnjava Vukadinović. Dodaje da bi do kraja građevinske sezone, odnosno do početka rada zimske službe, trebalo da bude sanirana većina makadamskih i asfaltnih putevi, dok će tender za asfaltiranje određenih seoskih puteva biti raspisan do kraja godine.

Cena poslova prepolovljena

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je rekao da su tokom 3 meseca borbe za dobijanje tendera 2 preduzeća spustila cenu poslova na 50 odsto procenjene vrednosti radova.

– Ja sam posle završetka procesa žalbi, pozvao vlasnika preduzeća “Prijedorputevi” koji su dobili te poslove, i zatražio od njega da urade poslove u skladu sa tenderom, a ne sa cenom koju su ponudili – izjavio je on.

Dodao je da nadzorni organ prati izvođenje tih radova i da će oni biti ocenjeni nakon završetka.

Loše puteve plavi kanalizacija

Meštani Aerodromske ulice ističu da nemaju izgrađenu kanalizacionu mrežu i da sva kanalizacija odlazi u kanale pored puta, a potom na zemljište prijedorskog Aerodroma.

– Ovo je sramota, davali smo pre 8 godina po 300 KM za prvu ratu za izgradnju kanalizacione mreže. Ona nikada nije završena, a novac nam nisu vratili – kaže Vojo Bratić.

EuroBlic