“Dogorjelo do nokata” – tako je drvoprerađivač iz Lamovite kod Prijedora naslovio pismo u kome se pita kako da funkcioniše njegova firma kad mjesecima ne može da dobije trupce.

Božo Marić, kaže da već tri mjeseca bezuspješno pregovara sa ŠG Prijedor i Šumama Srpske, kako bi napravio ugovor za drugo polugodište.

“Moji zadnji utovari, možete to vidjeti i na otpremnicama,  bili su u šestom mjesecu hrasta i bukve, a u osmom mjesecu celuloznog i rudnog drveta. To je zadnji utovar koji sam ja dovezao u svoju firmu.  Mi vršimo i eksploataciju šume u ŠG Prijedor, ni jedan drugi način nisam imao, molio, hodao, ganjao, nego sam rekao svojima da  obustave utovar trupaca bilo kome dok se ne rješi naš problem”, rekao je Božo Marić, vlasnik firme “Marić” d.o.o.

Deseti je mjesec, nemam sirovinu, a firma uredno plaća obaveze prema državi i ŠG, rate tri kredita i plate radnicima, zahvaljujući trupcima koje nabavljamo u Federaciji, priča Marić.

U dopisu, iz ŠG Prijedor tvrde da Marić nije u pravu i da su oni svoje obaveze prema njemu ispunili. Direktor Šuma Srpske kaže da Marić nije redovono plaćao svoje obaveze.

“Zbog neplaćanja svojih obaveza vlasnik d.o.o Marić nije mogao dobiti sve do danas ugovor iz razloga što isti nije izmirio finansijske obaveze zbog duga koji je nastao. Sutra u toku dana će mu biti pušten ugovor na 100 kubika hrasta i 200 kubika bukve koje je ŠG Prijedor predložilo”, rekao je Risto Marić, direktor Javnog preduzeća Šume RS.

Zanimljivo je da na platnoj listi ŠG Prijedor, zaključno sa 05. oktobrom, Marić ne duguje ni marku. Božo kaže –  možda je problem u tome što sam mimo politike.

“Bilo je nekih ponuda da se učlanim u neku partiju, ali ja se do dan danas nisam aktivno učlanjivao  da sam član. Podržavam sve partije, ne krtikujem ovdje nikoga, ali nešto nije u redu. Nije ravnopravno, možda ima uticaja i to da zbog toga što nisam član ni jedne partije da ne mogu dobiti trupce”, kaže Marić.

Možda će još jedan sastanak sa predsjednikom Republike, konačno smiriti situaciju u drvoprerađivačkom sektoru. Risto Marić ga najavljuje,ali ne zna datum. Na poslednjem, sa resorom Petra Đokića I Steve Mirjanića, drvopređivači su poručili da efeketa novog pravilnika o raspodjeli sirovine, baš i nema.

ATV