U maloj sali Narodne skupštine Republike Srpske, nakon pauze, nastavljena je sjednica poslaničkim pitanjima ministrima u Vladi Srpske – aktuelni čas.

Poslanici će razmatrati Prijedlog rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Srpske. Sjednica se održava u maloj skupštinskoj sali, jer su poslanici opozicije onemogućili rad u velikoj sali.

Novinari ne prisustvuju sjednici u maloj sali.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić potvrdio je da je večeras u maloj skupštinskoj sali, prema utvrđenom dnevnom redu, nastavljena sjednica parlamenta kojoj prisustvuju 44 poslanika.

On je istakao da su iz Banjaluke večeras poslate ružne političke poruke i da su izazvani incidenti.

“Postoji koordinacija Saveza za promjene iz Sarajeva kod ovog pravljenja incidenta u Narodnoj skupštini, ali opozicija će zbog toga pretrpjeti štetu. Dužni smo da očuvamo parlament kao najveći zakonodavni organ”, rekao je Stevandić novinarima.

Stevandić je dodao da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović imaju pravo da prisustvuju sjednici parlamenta.

Dodik i Cvijanovićeva došli su večeras u prostorije Narodne skupštine, gdje su opozicioni poslanici blokirali rad ove institucije.

Prethodno je, nakon višečasovne rasprave Narodna skupština usvojila dnevni red na kome je i ovaj prijedlog. Predlagači rezolucije su poslanički klubovi SNSD, SP i SDS-K. Nije prihvaćen zahtjev opozicije da u dnevni red skupštinske sjednice bude uvrštena Rezolucija o strateškim ciljevima Republike Srpske, u periodu 2018-2023. godina.

Narodna skupština nije prihvatila ni zahtjev opozicije da u dnevni red po hitnom postupku bude uvrštena informacija u vezi sa ponašanjem pripadnika MUP-a Republike Srpske i sprečavanja narodnih poslanika da prisustvuju 21. redovnoj sjednici i opravdanosti održavanja ove skupštinske sjednice, te odluka o stavljanju van snage odluke o razrješenju glavnog revizora Republike Srpske.

U nastavku zasjedanja 22. redovne sjednice Narodne skupštine izglasano je udaljavanje opozicionih poslanika zbog onemogućavanja rada Parlamenta.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović rekao je da je poslanicima opozicije izrekao mjere udaljenja predviđene Poslovnikom o radu jer su fizički blokirali Parlament i time narušili moralni integritet poslanika koji žele da rade. Čubrilović je rekao da je mjere izrekao poslanicima opozicije, izuzev potpredsjedniku Narodne skupštine Sonji Karadžić Јovičević iz SDS-a i Zorana Pologoša iz PDP-a, koji nisu ometali rad Parlamenta.

“Mjere su izrečene prema Poslovniku o radu. Nastavićemo rad Parlamenta kada se stvore uslovi”, rekao je Čubrilović.

On je pozvao poslanike koji ometaju rad Narodne skupštine da napuste veliku salu, jer je parlament jako važna institucija, važnija i od opozicije i od stranaka na vlasti.

“Cilj je da radimo, a ne da ometamo rad parlamenta”, poručio je Čubrilović.

Na pitanje da li će poslanici koji ometaju rad parlamenta biti fizički udaljeni, Čubrilović je izrazio nadu da će oni imati razumijevanja da se nastavi nesmetan rad.

On je dodao da poslanici prema kojima su izrečene mjere imaju pravo na žalbu i prigovor, te naveo da nije odlučeno da li će parlament raditi duže od 20.00 časova.

Čubrilović izrekao je mjeru udaljenja sa sjednice za poslanike opozicije, koji su duvanjem u pištaljke blokirali rad Skupštine. Čubrilović je na sjednici, koja je nastavljena nakon polučasovne pauze, naveo da su mjere izrečene u skladu sa članom 165 skupštinskog Poslovnika o radu.

On je prilikom izricanja mjera, koje su predviđene Poslovnikom o radu, pojedinačno pročitao imena poslanika opozicije.

Prije izricanja mjere, Čubrilović je zamolio poslanike opozicije da omoguće rad Parlamenta. Nakon što je izrekao mjeru udaljenja sa sjednice, Čubrilović je dao pauzu dok ne budu stvoreni uslovi za rad najviše zakonodavne institucije.

I prilikom izricanja mjere udaljenja opozicionari su duvali u pištaljke.

Nakon pauze, poslanici su glasali za udaljavanje opozicije iz sale, za šta je glasalo 44 poslanika, a niko nije bio protiv ni suzdržan. I tokom glasanja, poslanici opozicije su duvali u pištaljke.

Šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS Vukota Govedarica izjavio je nakon što je usvojen dnevni red sjednice, da poslanici opozicije neće učestvovati u skupštinskoj raspravi, ali da neće izaći iz sale. Opozicioni poslanici su ponovo stali iza stola gdje sjedi skupštinsko rukovodstvo i pištanjem pištaljkama onemogućili dalji rad.

RTRS