“A, u Londonu muk” – kultna rečenica glumca Nebojše Glogovca iz fillma “Munje”. Aluzija na mitski gol Dušana Duleta Savića kada je u 87. minutu utišao krcati ‘Hajberi’.

Tog 6. decembra 1978. godine Crvena zvezda je u sred Londona izbacila Arsenal iz Kupa UEFA, a gol odluke postigao je Dušan Savić, pošto slavni golman Pat Džengins nije imao šanse da spreči da lopta završi pod prečkom.

“Nisam znao da će o tom golu toliko da se priča, a još manje da se pamti 40 godina. Vjerovatno će trajati još 40 godina. To je gol koji nije donio trofej i čudno je koliko se pamti, vjerovatno to nešto govori”, rekao je Savić.

‘Tobdžije’ su povele u 69. minutu preko Alana Sanderlenda, ali crveno-bijeli nisu poklekli i u finišu meča sjajnom akcijom utišali čuveni stadion na kojem je bilo 41. 566 navijača.

Nedeljko Milosavljević je proigrao Vladimira Petrovića Pižona, koji je petom dodao loptu do Cvijetina Blagojevića, a ovaj idealnim centaršutom spoljnim dijelom kopačke pronašao prvog čovjeka kome je ‘Marakana’ pjevala imenom i prezimenom.

Sada, skoro 40 godina kasnije, žrijebom u Grimaldi forumu odlučeno je da ekipa Vladana Milojevića bude učesnik dva nova spektakla sa slavnim premijerligašem.

Imajući u vidu igru i rezultate u dosadašnjem dijelu sezone, može se reći da je euforija ista kao i 1978, iako je razlika u kvalitetu daleko veća, govoreći iz perspektive Engleza.

Dan pred gostovanje tima Arsena Vengera karata za najveći stadion u Srbiji više nema, pa će 52.000 zvezdaša ugostiti ‘Tobdžije’.

Arsenal jeste apsolutni favorit, ali sigurno je da i domaći imaju svoju računicu. Poslije dvije runde u drugom po kvalitetu kontinetalnom takmičenju, vicešampion Srbije ima remi protiv BATE Borisova, odnosno veliku pobjedu iz Kelna.

RTRS