Evropski sud za ljudska prava odlučivaće u narednih 60 dana o zahtevu jednog srpskog privrednog društva za vraćanje otete imovine u Hrvatskoj, pišu “Novosti”.

“Ukoliko odluka sudskog vijeća bude u korist Investbanke o čijoj imovini je riječ presuda bi mogla da postane pravilo prema kojem će se rješavati svi slični slučajevi. Znači da bi Hrvatska morala da odlučuje i o ostalim srpskim zahtjevima u skladu sa odlukom iz Strazbura i da vrati oduzeto”, piše list.

Pravni zastupnik Zoran Ristić iz Advokatske kancelarije “Ristić i partneri” rekao je da su do sada predstavke preduzeća iz Srbije završavale u košu hrvatskih referenata u sudovima iz “proceduralnih razloga”.

On je kazao da je Investbanka u stečaju deceniju pred hrvatskim pravosuđem vodila spor o sedam ekspozitura u Slavoniji, koje su poslije hrvatske Uredbe o nacionalizaciji iz 1991. godine podržavljene. Nakon svih izgubljenih sporova, sudu u Strazburu su se obratili 2. decembra 2015. godine.

Prema podacima Hrvatskog fonda za privatizaciju 158 objekata srpskih preduzeća je prodato, deset dodijeljeno na korišćenje, za 40 zgrada i stanova se vode sporovi, a 91 objekat je slobodan.

Prema aneksu G Sporazuma o sukcesiji sva imovinska prava moraju biti vraćena na dan 31. decembar 1990. godine, ali se to nije dogodilo. Procjene kažu da srpske firme potražuju minimum 250 nekretnina u Hrvatskoj.

Izvor: B92