Gradska organizacija Crvenog krsta iz Prijedora organizovala je juče godišnju veliku akciju dobrovoljnog davanja krvi. U ovoj, kao i svim ostalim akcijama, učestvovao je i Zoran Šora (58) iz Prijedora koji je do sada 103 puta dao dragocenu tečnost.

– Neka posluži onome kome je potrebna i vrati osmeh u neku porodicu – izjavio je Šora, uz osmeh na licu. Priseća se da je prvi put dao krv pre 37 godina.

– To je bilo u Beogradu, 40. dana nakon Titove smrti. Tada sam dao prvi put krv kao pripadnik Jugoslovenske narodne armije. Nastavio sam sa davanjem krvi i učestvovao u raznim akcijama dobrovoljnog davalaštva, a često smo imali akcije i u nekadašnjem preduzeću „GIK Mrakovica“, u kojem sam bio zaposlen – kaže Šora.

Njegovim stazama krenuo je i Srđan Kunić (19) iz Prijedora, koji je inače i predsednik Omladinskog kluba Crvenog krsta Prijedor. Ovu veliku akciju iskoristio je kao priliku da prvi put daruje krv.

– Lepo se osećam nakon ovoga i poručio bih onima koji nikada nisu dali krv, da razmisle o tome. Mislim da je bolje da daju krv, a ne da čekaju trenutak kada će ona da zatreba nekome iz njihove familije pa da se onda odluče na ovaj humani gest. Cilj je da krv čeka bolesnika, a ne obrnuto – kaže Kunić.

Dodaje da će nastaviti da daje krv i u narednom periodu, jer se često putem medija ili društvenih mreža upućuju apeli za pomoć obolelima na ovaj način.

Predsednik Gradske organizacije Crvenog krsta Prijedor Zoran Veselinović izjavio je da je u ovoj akciji koja je organizovana u propstorijama Transfuzije u prijedorskoj bolnici „Doktor Mladen Stojanović“ učestvovalo oko 50 davalaca krvi.

– To su davaoci iz svih aktiva sa područja Prijedora, kao što su pripadnici Oružanih snaga BiH, Policijske uprave, Teritorijalne vatrogasne jedinice, Studentske organizacije, nevladinih organizacji te ostali aktivi. Bilo je mnogo više onih koji su hteli da daju krv, ali su nas iz Transfuzije obavestili da nije sada potrebno toliko, jer je nedavno bilo više akcija u našoj regiji – izjavio je Veselinović.

Dodaje da je akcenat ovaj put stavljen na druženje svih davalaca sa područja regije Prijedor, koje je, uz svečani ručak, nastavljeno nakon davanja krvi. Pohvalio je sve Prijedorčane koji godinama pokazuju svoju humanost na ovaj način, kao i aktive iz ostalih opština prijedorske regije.

– U svojoj evidenciji imamo oko 3.000 dobrovoljnih davalaca krvi u Prijedoru, tako da ispunjavamo onaj propisani standrad da bi to trebalo da bude tri odsto od ukupnog broja stanovnika – rekao je on.

Davaoci krvi stiču privilegije

Iz Gradske organizacije Crvenog krsta Prijedor kažu da je među značajnijim akcijama i „Moje prvo darivanje krvi“.

U njoj učestvuju srednjoškolci koji tada ulaze u porodicu humanih ljudi, ali i otkrivaju se oni sa retkim krvnim grupama. Dobrovoljni davaoci krvi godinu dana ne plaćaju participaciju u zdrvastvenim ustanovama. Oni koji su to učinili preko 10 puta, imaju popuste na lekove i slobodna dva radna dana.

EuroBlic