Glavni istoričar izraelskog Instituta za obrazovanje, dokumentovanje i istraživanje Holokausta “Šem olam” Gideon Grajf ističe da je koncentracioni logor Јasenovac bio “pakao na Zemlji koji su stvorili Hrvati” i upozorava na nastojanja da se izbriše i revidira istorija, što “liči na pokušaje da se ukine Holokaust”.

U intervjuu Srni Grajf kaže da se konclogor Јasenovac i druga gubilišta iz njegovog “sistema” razlikuju od ostalih nacističkih logora zato što su mučenja u Јasenovcu bila mnogo monstruoznija nego u Aušvicu i ostalim nacističkim logorima, te i zbog činjenice da u njima nisu učestvovali njemački vojnici.

On smatra da hrvatska Vlada i neki istoričari i dalje pokušavaju da krivotvore činjenice i nastavljaju sa revizijom istorije logora Јasenovac i drugih gubilišta.

Grajf ističe da se “pred hrvatskim poricanjem istine o zločinu počinjenom u ovom logoru ne smije više ćutati”, jer je “nekoliko stotina hiljada nevinih ljudi, žena djece i muškaraca” na najsvirepiji mogući način pobijeno i mučeno u ovom, ali i drugim logorima širom tadašnje Hrvatske, “te da je postojao poseban sistem, odnosno logor za mučenje djece”.

“Na zvaničnoj komemoraciji održanoj u aprilu 2015. godine hrvatski premijer Zoran Milanović obratio se prisutnim antifašističkim organizacijama i preživjelim logorašima i rođacima žrtva, ali desničarski predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar nije se ni pojavila na komemoraciji”, podsjeća Grajf.

On naglašava da “priča o ubijenima u Јasenovcu nije samo priča o smrti – to je priča o najgoroj vrsti okrutnosti, zlu, sadizmu i nehumanosti”.

“Počinioci zločina uživali su u zvjerstvima i patnjama svojih žrtava i neprestano su razvijali nove načine mučenja i nanošenja boli”, napominje Grajf i dodaje da u Јasenovcu “smrt sama po sebi nije bila dovoljna”.

Glavni istoričar izraelskog Instituta za obrazovanje, dokumentovanje i istraživanje Holokausta “Šem olam” Gideon Grajf kaže da je poražavajuće to što mnoge njegove kolege istoričari ne znaju ništa o Јasenovcu.

“Čak ne znaju ni u kojoj je državi se dogodio, a kamoli da ga lociraju! A istorija ubijenih u Јasenovcu nije samo istorija smrti, već istorija o zvjerstvima, zlu, sadizmu i nečovještvu. U koncentracionim logorima koje su vodili Hrvati smrt je smatrana vrhunskom vrijednošću”, navodi Grajf za Srnu.

Grajf, izraelski ekspert za Holokaust, govoreći o najvećem koncentracionom logoru u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, zaključuje da su “hrvatske ruke potpuno prekrivene krvlju na stotine hiljada nevinih Srba, Roma i Јevreja”.

Izvor: SRNA/RTRS