SNSD neće prihvatiti zahtev DNS da za jednu od dve najvažnije pojedinačne funcije na sledećim izborima ta stranka imenuje svog kandidata, saznaje „EuroBlic“.

Naši odlično obavešteni izvori tvrde da u vrhu najveće političke partije u Srpskoj vlada jednoglasno mišljenje da bi kandidati za predsednika RS i srpskog člana Predsedništva BiH na opštim izborima sledeće godine ponovo trebalo da budu isključivo kandidati SNSD.

– Niko u vrhu SNSD ne podržava inicijativu Marka Pavića prema kojoj bi DNS, nakon dugogodišnje verne koalicije s SNSD, konačno trebalo da pripadne jedna od kandidatura za dve najvažnije pojedinačne izborne funkcije. Ambicije lidera DNS teško bi bile provodive čak i u slučaju da Milorad Dodik poželi da izađe u susret svom koalicionom partneru. Naime, u najvećoj političkoj partiji u RS već mesecima tinja unutrašnji sukob između brojnih uticajnih pojedinaca zbog kandidatura na te pozicije. Prepuštanjem bilo koje od te dve najatraktivnije pozicije DNS-u Dodik bi rizikovao rasplamsavanje vatre u svom stranačkom dvorištu, što on, gotovo je sigurno, neće dozvoliti – tvrde naši izvori.

Neformalni razgovori

Komentarišući saznanja “EuroBlica” da SNSD već sada, godinu dana pre izbora, nema nameru da bilo kome prepušta kandidature za predsednika RS i srpskog člana Predsedništva BiH, potpredsednica DNS Spomenka Stevanović poručuje da će se to pitanje uskoro naći na dnevnom redu vladajuće koalicije u Srpskoj.

– O tome smo nedavno, doduše neformalno, razgovarali na Mrakovici prilikom sastanka rukovodstava partija koje čine vladajuću koaliciju. Međutim, važno je istaći da o toj temi još nije bilo nekih konkretnih i zvaničnih pregovora ili zaključaka. U članstvu, ali i u vrhu DNS, prevlađuje stav da bi jedna od dve najvažnije pojedinačne izborne funkcije trebalo da pripadne našoj političkoj stranci – kaže Stevanovićeva.

Dodaje da će se o tome uskoro raspravljati i na najvišim stranačkim organima, te da će posle toga, kako kaže, mnoge stvari u vezi s potencijalnim kandidatima DNS za neku od najvažnijih pojedinačnih izbornih funkcija biti mnogo jasnije.

– Tek treba da razgovaramo i da donesemo zvaničan partijski stav o tom pitanju – ističe Stevanovićeva.

Bez garancije

S druge strane, član Glavnog odbora SNSD Rajko Vasić potpuno je jasan kada je u pitanju njegovo mišljenje o mogućem prepuštanju neke od najvažnijih pojedinačnih kandidatura koalicionim partnerima.

– Mislim da SNSD ne bi trebalo da prihvati moguće kandidature iz DNS za neku od pojedinačnih izbornih funkcija. Glavni razlog je to što DNS objektivno nema kandidata koji bi mogao da privuče glasove članova SNSD. Od Pavićeve stranke bilo bi politički nerealno da očekuju kandidature u ime koalicije jer njihovi kandidati ne mogu da pobede. Čak ni SNSD nema kandidata koji garantuje pobedu u izbornoj trci za predsednika RS, a kamoli da to ima DNS – kaže Vasić.

SNSD ne želi jak DNS

Politički analitičar Velizar Antić takođe smatra da su veoma male šanse da Dodik i SNSD prepuste Paviću i DNS kandidaturu za neku od najvažnijih pojedinačnih izbornih funkcija.

– Sukob oko prodaje „Ljubije“ predstavljao je neku vrstu prekretnice u odnosima SNSD i DNS. Dodik je tada shvatio da je DNS previše ojačao, makar po ukusu SNSD. Uzimanje neke od najvažnijih kandidatura samo bi dodatno osnažilo Pavićevu partiju, što sigurno nije želja SNSD – smatra Antić.

EuroBlic