Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu PS BiH Borislav Bojić rekao je da poslanik SBB-a Damir Arnaut nema pravo da bilo kom predstavniku iz Republike Srpske stavlja na teret događaje iz ratnog vremena u BiH.

“Duže vrijeme Damir Arnaut bestijalnim lažima optužuje Borislava Bojića što je bio pripadnik Vojske Republike Srpske i stalno pokušava da stavi teret krivice za događaje iz tragičnog sukoba u BiH na nas koji smo predstavnici Republike Srpske i srpskog naroda”, napomenuo je Bojić u izjavi novinarima.

Bojić je istakao da je ponosan što je bio pripadnik Vojske Republike Srpske i dijelio sudbinu sa svojim narodom u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, podsjećajući da je bio prvi predsjednik Boračke organizacije Srpske i da je tu funkciju obavljao u dva mandata.

“Pravosudne institucije mogu da se bave pitanjem da li je neko počinio određenu vrstu zločina ili nije, ali nije na Damiru Arnautu da vrši procjenu i optužuje bilo kog predstavnika iz Republike Srpske”, poručio je Bojić.

On je postavio pitanje ko je u ime drugih naroda ratovao u BiH, jesu li svi bili u inostranstvu ili su “možda ratovali Marsovci”.

Navodeći da ne želi da uvrijedi bilo kog Bošnjaka ili Hrvata koji su učestvovali u ratu, Bojić je rekao da ne dozvoljava nikome da stavlja na teret njemu ili predstavnicima srpskog naroda događaje iz proteklog rata kako je to uradio Arnaut na bazi izjave nekog pojedinca.

“Ratovao sam, prije svega, po normama koje sam nosio od kuće, a nije sporno ni poznavanje Ženevske konvencije. Nemam nikakav predmet ni spor pred sudom, a Arnaut to stavlja na teret meni i ostalim Srbima. Kao da smo mi sami sebe poubijali u proteklom ratu”, naglasio je Bojić.

Arnaut je u avgustu uputio Zajedničkoj službi Parlamentarne skupštine BiH pitanje da li je u vrijeme dok je bio predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović raspolagao informacijama o Bojićevoj ratnoj prošlosti, pri čemu se pozivao na navode predsjednika Udruženja logoraša Prijedora Mirsada Duratovića.

Na današnjoj sjednici Arnaut je izrazio nezadovoljstvo što nije dobio odgovor.

Izvor: SRNA