Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević izjavio je na promociji svoje knjige “Epitaf za Bosnu” na Beogradskom sajmu da se u Federaciji BiH prestalo pričati o terorizmu kada je postao realnost, a da iza te tišine stoje politički vrh u Sarajevu i zapadni pokrovitelji.

“Do 2015. godine u BiH su vodeći mediji pisali o terorizmu, o napadu na bazu SAD u Dahranu koji je izveo prvi komandant odreda `El mudžahedin` u BiH /Abdel Aziz/ Barbarosa, kao i o umiješanosti pripadnika te mreže u napad na Njujork. Tada su one koji su pisali opstruisale bezbjednosne službe. Sada je u to direktno umiješan politički vrh u Sarajevu”, rekao je Galijašević.

On je ocijenio da je upravo sada trenutak kada bi u FBiH trebalo da se najviše piše o terorizmu, posebno ako se zna da na tom prostoru u 64 kalifata neustavno živi cijela jedna vojska i djeluju 24 paralelne vjerske zajednice koje proklamuju radikalni islam.

“U FBiH se ćuti, ali se zato o opasnosti terorizma i o tome da je BiH baza terorista govori u Bratislavi, Beču, Pragu”, ukazuje Galijašević.

On naglašava da je bivši visoki predstavnik u BiH Miroslaav Lajčak samo djelimično u pravu kada kaže da se u BiH ohrabruje terorizam, jer je istina da se to zlo ohrabruje samo u FBiH, a da se Republika Srpska svim sredstvima bori protiv toga.

Galijašević je rekao da više od 90 odsto Bošnjaka odbija radikalne islamske programe, ali ih je 50 odsto integrisano u SDA, koja baštini vrijednosti islamske deklaracije Alije Izetbegovića koja je sve, samo ne dobra za budućnost Bošnjaka i suživot.

Senator Republike Srpske Milimir Mučibabić rekao je da Galijašević ne govori o terorizmu i o opasnosti od terorizma u BiH “jer je to hit trenutka”, već svjestan nasljeđa koje su Alija Izetbegović i Bin Laden ostavili Bošnjacima u BiH.

Izvor: SRNA/RTRS