Šef Predstavništva Republike Srpske u Izraelu Arie Livne smatra da je nedopustivo to što je u Sarajevu jedna od škola imenovana po antisemitskoj ličnosti Mustafi Busuladžiću.

“Neshvatljivo je da škola nosi naziv po ovoj ličnosti, jer su Јevreji u Drugom svjetskom ratu na ovim prostorima stradali od fašističkih snaga”, rekao je Livne Srni.

On je napomenuo da se bavio pitanjem djelovanja “Handžar divizije” u Drugom svjetskom ratu, kada je mnogo Bošnjaka pripadalo ustaškim organizacijama.

“Nažalost, Bošnjaci danas na Јevreje, Srbe i sve što ne pripada njima gledaju sa mnogo mržnje. Potvrda ovoga jeste i naziv škole”, dodao je Livne.

On je naglasio da je u BiH i Evropi svima potreban mir, te da je nepotrebno i kontraproduktivno davati nazive institucijama po ljudima koji su podržavali fašističku ideologiju.

Ambasada Izraela za BiH sa sjedištem u Tirani uputila je juče Ministarstvu inostranih poslova BiH protestnu notu zbog odluke Skupštine Kantona Sarajevo i Opštinskog suda u Sarajevu da se Osnovna škola “Dobroševići” preimenuje u Osnovnu školu “Mustafa Busuladžić”.

Busuladžić /1914-1945/ bio je protivnik komunizma i jedno vrijeme predsjednik organizacije “Mladi muslimani”.

Izvor: SRNA/RTRS