Predsednik DNS, Marko Pavić, kaže da ova politčka partija neće odustati od svog kandidata za predsednika RS ili člana Predsedništva BiH na opštima izborima 2018. godine, iako o tome još nije razgovarano sa koalicionim partnerima.

On ističe da se izborni rezultat stranke mora povećati za 15 odsto u odnosu na lokalne izbore, da DNS nakon izbora naredne godine ima najmanje 12 poslanika u NSRS, kako bi bila nezaobilazan faktor formiranja vlasti.

Pavić je trenutne odnose DNS i SNSD ocenio dobrim, navodeći da je DNS pouzdan koalicioni partner.

Natpise o pogoršanim odnosima sa potpredsednikom DNS, Nedeljkom Čubrilovićem, nazvao je tračem.

– Naš odnos je korektan, a da je drugačije ne bih Čubrilovića predložio za svog zamenika – tvrdi Pavić.

Pavić je rekao niko u RS nema pravo da kaže da je opozicija, jer je to jedinstven slučaj da svi učestvuju u vlasti, jedni na nivou BiH, a drugi u RS.

– Odgovornost za razvoj RS je jednaka za sve na vlasti i u Banjaluci i Sarajevu. DNS neće menjati vlast na nivou BiH do izbora, samo ih pozivamo da odgovorno rade – naveo  je Pavić.

On je istakao da pokušaj prenošenja haosa sa nivoa BiH u RS neće uspeti, jer su vlast i većina u RS stabilni i održaće se do opštih izbora.

– DNS nije potpisao predlog da se na dnevni red NSRS stavi rezolucija o vojnoj neutralnosti za koju smo posle glasali, jer smo jedina stranka koja je bila protiv pre deset godina, kada je usvajana rezolucija o putu u NATO – objasnio je Pavić.

On je dodao da bez obrzira na pritiske, nikada neće glasati da se povuče usvojena rezolucija i da će podržati vojne saveze samo zajedno sa Srbijom.

EuroBlic