Uz lokalni put od Svodne prema Brezicima u Novom Gradu, po drugi put je napravaljena deponija smeća, jer je kontejner u koji je bacan otpad uklonjen.

Meštani kažu da je smrad koji se širi i nekoliko stotina metara od ove deponije nepodnošljiv. Meštanin J. K. priča da je sve teže proći kraj ovog smetlišta.

– Pešice tuda ne možemo jer srmrdi, a i otpad je svuda po ulici. Razvlače ga životinje okolo i trgaju. Automobilom kada idemo, prozore obavezno zatvaramo, a ventilaciju moramo ugasiti i 200 metara dalje od deponije – priča on.

Dodaje da tu razni otpad bacaju meštani Svodne, Brezika, ali i ostalih okolnih mesta.

– Ovde su meštani napravili deponiju pre desetak godina, ali je ona očišćena pre nekoliko godina i postavljen je veliki kontejner. Bilo je lepo i čisto – kaže on. Navodi da je taj kontejner Komunalno preduzeće u početku praznilo svake sedmice.

– Međutim, onda su počeli da otpad iz ovog kontejnera odvoze jednom u dve sedmice, pa onda jednom mesečno, ali pre dva meseca su došli i pokupili i smeće i kontejner i sve odvezli, pa sada su meštani opet napravili divlju deponiju i to niko ne čisti – ističe on.

Iz Komunalnog preduzeća „Komus“ iz Novog Grada kažu da je tačno da su odvezli kontejner sa ovog mesta.

– Očistili smo tu deponiju i postavili veliki kontejner, ali narod je više smeća bacao pored njega, a sa druge strane odvoz tog otpada niko nije plaćao – kaže Branislav Radulović, v.d. direktora Komunalnog preduzeća „Komus“ Novi Grad. Dodaje da je ovo preduzeće kontejner uklonilo uz saglasnost načelnika Odeljenja za urbanizam opštine Novi Grad.

– Razgovaramo sa načelnikom naše opštine i pokušavamo da se dogovorimo u vezi sa odvozom otpada iz tog mesta koje je oko četiri kilometra udaljeno od Svodne, ali i ostalih seoskih mesta. Jedino rešenje je da u budžetu za 2018. godinu planiraju novac za troškove odvoza otpada iz udaljenih mesta – kaže Radulović.

Navodi da će radnici Komunalnog preduzeća očistiti ovu divlju deponiju kod Svodne i vratiti kontejner. Poručuje da bi i stanovništvo trebalo više da brine o zaštiti  životne sredine.

– Pre četiri godine imali smo projekat čišćenja divljnih deponija. Tada smo očistili njih 36, ali su meštani Brezika i okolnih mesta opet na istom mestu napravili deponiju i tu dovoze razni otpad, od ovčje vune pa dalje – ističe Radulović.

Dodaje da su tada kontejneri postavljeni i u mestima Mala Novska Ruiška i Radomirovac, te da sa meštanima tih mesta nema problema jer otpad ubacuju u kontejnere.

Nezadovoljni cenom svojih usluga

Iz Komunalnog preduzeća „Komus“ kažu da 10 godina nisu menjali cenu odvoza otpada.

– Odvoz otpada naplaćuje se 11 feninga po kvadratu i najjeftiniji smo u regiji. Predložili smo lokalnoj upravi da tu cenu uskladimo sa onom u susedmim opštinama, a to ne bi bilo veliko opterećenje za stanovništvo, a nama bi mnogo pomoglo – kaže Radulović.

„Komus“ iz Novog Grada ima oko 5.300 korisnika usluga od čega su 4.800 domaćinstva. Naplativost iznosi oko 88 odsto.

EuroBlic