Izjava patrijarha Irineja da je neophodno da podignemo natalitet u Srbiji da bismo opstali kao narod, kao i to da su žene dužne da rađaju, naljutilo je i čak i žene na vrhu vlasti, a onda su šokirane izjavom patrijarha, reagovale i feministkinje

Izjava patrijarha Irineja da su žene dužne da rađaju izazvala je reakciju prvo ministarke Zorane Mihajlović, a potom i brojnih žena i feminističkih pokreta, koje su uputile patrijarhu opasku da ih ne tretira kao “rasplodnu stoku”.

Osuđujućem komentarisanju pridružili su se i pojedini muškarci koji ne dele stav SPC.

Međutim, ono što je razljutilo mnoge tradicionalne Srbe jeste reakcija svih onih žena koje se ne slažu sa tim da žena mora da rađa, sa onim ženama koje ne žele decu, kao i sa onima koji možda ne mogu da ih imaju. Ta rečenica podelila je srpsku javnost, a ona glasi ovako “jesam se odužila crkvi, ako rodim crnca, npr. muslimana?

Komentari naših čitalaca bili su surovi, mnogo su osudili naše žene da žele samo da se udaju za novac, a ne i za muškarca koga vole i sa kojim žele decu. Takođe, iznenađujuće je da ima sve više muškaraca koji glasno pričaju da su Albanke odličan izbor za “kuću i porodicu”, da su čiste i poštene, pa ako Srpkinje ne žele da rađaju, rado će se okrenuti drugim ženama koje hoće.

Takođe, patrijarha su uporedili sa Kačavendom i nazvali ga stokom mafijaškom, što je izazvalo potpuni haos među vernicima i onima koji brane patrijarhov stav.

Oni su u komentarima, slobodno možemo reći, uvredili veliki broj žena, pa se postavlja pitanje da li su žene dobile udarac od patrijarha ili od samih muškaraca koji ih nisu štedeli na uvredama?

“Ne rađaju, ne znaju da kuvaju, svađaju se, piju kafu pet puta na dan, dokle bre??”, glasio je jedan od ljutitih komentara, za koji pretpostavljamo da je muškarac ostavio.

“Ma da, jako ste pametne. Nagurale ego do neba, nikad ni za šta niste krive, očekujete sve najbolje, a ne nudite ništa, ne umete više ni ručak da skuvate. Pri upoznavanju jedino vam je bitno gde dotični radi, kolika mu je plata, da li ima stan, gde letuje.

Sebičnost, samoživost, proračunatost su vaše najjače osobine, a kad vam neko nešto zameri, kreštite sve uglas i pozivate se na nepravdu. Ima i dalje normalnih žena, na sreću, ali sve je više iskvarenih. Jedino u čemu se slažem je da današnje vreme ne pogoduje ni rađanju dece ni stvaranju porodice”, glasio je drugi nimalo prijatan komentar upućen današnjim ženama.

“Prepametna damo, pitaj mamu zašto te je rodila? Mariću, evo ti savršeni likovi za tvoj šou. Molim te daj im priliku da se “pogledaju u ogledalu.”

Drage moje, dobro znamo da bi crncima rado rađale, a tad ne bi pominjali njihovu materijalnu situaciju i stanje u državi, nego bi vam glavni fokus bio na stanje u pantalonama, nažalost”, pojavio se i jedan od komentara kome je prva asocijacija na crnce, uživanje u seksu.

“Koliko je nekulture isfrustriranih feministkinja, za nepoverovati”, udarili su u komentarima i na feministkinje.

“Ja nisam Srpkinja, ali mislim da je Irinej mislio najbolje za svoj narod…Komentari tipa, zar da rađam crnce, muslimane…je zaista bezveze…Pa, Irinej ti nije rekao ni da ih rađaš ni da takve abortiraš, naprotiv, rekao je da paziš šta i s kim radiš. Zar je to loše što je rekao?, pitao se neko.

“Ne razumem kakvo je ovo pitanje jel se odužila crkvi, svašta, pa ne rađa decu crkvi, već sebi, dal je ikad i sama otišla u crkvu”

“Zato se ženimo Albankama koje će da nam rađaju decu, a ove naše neka rađaju crnce”

Albanke nam rađaju srpsku decu, a naše se vucaraju po kafićima, splavovima, tražeći neku materijalnu sreću”

Preneli smo vam komentare ljudi koji su preovladali kada su u pitanju žene u Srbiji i rađanje, većinu su ostavili muškarci.

Šta mislite zašto su muškarci izrevoltirani današnjim ženama? Šta je ono što im se nikako ne dopada u ponašanju žena? Možemo li dati odgovor na pitanje, zašto sada dolazimo do toga da muškarci obreučke prihvatili ženidbu sa Albankama koje hvale više od naših žena?

Izvor:Telegraf.rs